Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

23 червня 2021 року спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області провели нараду-зустріч з представниками підприємств-експортерів насіння. 

Участь України в міжнародному ринку насіння ставить нові вимоги до підвищення конкурентоздатності насінницької галузі. Як відомо, 10 червня 2021 року Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розширила участь України у Схемах ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, долучивши її до Схеми для насіння трав та бобових. Додатково виділено значення Схеми для сертифікації насіння сої, як головної зернової бобової культури.

Тисячолітній селянський досвід переконує: яке насіння, таке й колосіння. Тому якість насіння, що має дати початок новому урожаєві, зроду-віку була найпершою хліборобською турботою. Не втратила актуальності ця споконвічна проблема й дотепер.

У відповідь на письмове звернення, вже котрий рік поспіль з настанням оптимальних строків посіву гречки спеціаліст управління фітосанітарної безпеки здійснив виїзд до Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої Подільського державного аграрно-технічного університету для надання методичної допомоги під час посіву колекції гречки. Така співпраця вже стала гарною традицією. 

Кукурудза (Zea mays L.) – одна з найважливіших злакових культур світу, яку вважають (разом з рисом і пшеницею) одним із «трьох найголовніших хлібів людства». Окремим її підвидом є кукурудза цукрова (Zea mays L. ssp. saccharata Sturt.), насіння якої використовується в їжу в стадії молочній – початку воскової стиглості вареним і у вигляді консервів. Молочна стиглість (коли зерна м'які й при натисканні виділяють рідину молочного кольору) в кукурудзи зберігається лише 2-3 дні, після чого вміст цукрів у зернах швидко зменшується і смакові якості їх знижуються.

Виробництво насіння і садивного матеріалу є одним із основних факторів одержання високих урожаїв більшості сільськогосподарських культур в області, що підтверджує наявність сортових та посівних якісних показників. 

Садивний матеріал звісно краще купувати безпосередньо у виробника, що включений до Державного Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва і вирощує сертифіковані безвірусні підщепи та дерева відповідно до законодавства. Але чи завжди в пересічного споживача є така можливість, адже суб’єктів розсадництва не так вже багато. До прикладу, на території області офіційно працює два суб’єкти, а їх асортимент складає лише шість сортів ліщини великої (фундуку).

На Хмельниччині стартувала посівна кампанія 2021. Рекомендуємо агроформуванням області, які не мають достатньої кількості насіння для засіву запланованих площ, подбати про його придбання.

Універсальний термін висіву насіння на розсаду назвати практично неможливо – його визначають дуже багато факторів. Але його можна розрахувати, причому з великою точністю.

Зазвичай пасічники не звертають увагу на процеси посівних робіт, бо такої необхідності ще не існувало декілька років тому. Проте минулого року падіж бджіл розпочався на місяць раніше звичного, ще до того, як більшість культур почали цвісти. Ситуацію загострили аномальні вітри.

сайт зроблено в adgrafics