Телефон: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

Доводимо до відома суб’єктів насінництва, що запланували виробництво сільськогосподарських культур з перехресним типом запилення, про необхідність узгодити питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують свої земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані, в межах норм просторової ізоляції. Для цього необхідно заключити з ними відповідну угоду, в якій передбачити взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення.

До уваги виробників насіння та садивного матеріалу   Наявність достатньої кількості якісного насіння та садивного матеріалу є одним з важливих чинників, що безпосередньо впливає на виробництво харчових продуктів та є одним з факторів, що забезпечує продовольчу безпеку держави.

Звертаємо увагу учасників насіннєвого ринку, що відповідно до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування Сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм Сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 97, в зв’язку зі змінами внесеними до неї Постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1187

Сільгосппідприємства Хмельниччини вже майже завершили польові роботи 2021 року, що дає змогу підбити підсумки щодо виробництва насіння і садивного матеріалу у поточному році. Так, відповідно до Реєстру сертифікатів на сортові якості насіння за 2021 рік, суб’єктами насінництва та розсадництва, що здійснюють свою виробничу діяльність на території Хмельницької області, було відведено насінділянки та проведено сортову сертифікацію на площі 8103 га, що практично майже на рівні минулого року. В розрізі генерацій супереліта складає 92 га, еліта – 801 га, сертифіковане насіння першої генерації – 7210 га.

Озимий ячмінь – сільськогосподарська культура, яка, як і більшість культур, при вирощуванні має свої переваги та недоліки. Зокрема, на відміну від ярого ячменю, при нормальній перезимівлі він є більш урожайний, достигає раніше на 10 – 16 днів, що дає змогу поліпшити забезпечення тварин концентратами у період літнього вичерпання минулорічних резервів зерна. Він гарно витримує високі літні температури, мало потерпає у дні тривалої спеки, відзначається стійкістю до посухи.

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки взяли участь в трьох заходах, які відбувались на базі суб’єктів насінництва, що здійснюють доробку насіння з метою продажу на території області:

23 червня 2021 року спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області провели нараду-зустріч з представниками підприємств-експортерів насіння. 

Участь України в міжнародному ринку насіння ставить нові вимоги до підвищення конкурентоздатності насінницької галузі. Як відомо, 10 червня 2021 року Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розширила участь України у Схемах ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, долучивши її до Схеми для насіння трав та бобових. Додатково виділено значення Схеми для сертифікації насіння сої, як головної зернової бобової культури.

Тисячолітній селянський досвід переконує: яке насіння, таке й колосіння. Тому якість насіння, що має дати початок новому урожаєві, зроду-віку була найпершою хліборобською турботою. Не втратила актуальності ця споконвічна проблема й дотепер.

У відповідь на письмове звернення, вже котрий рік поспіль з настанням оптимальних строків посіву гречки спеціаліст управління фітосанітарної безпеки здійснив виїзд до Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої Подільського державного аграрно-технічного університету для надання методичної допомоги під час посіву колекції гречки. Така співпраця вже стала гарною традицією.