Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

864

03 червня 2022 року фахівці відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микола Стрельбіцький та Дмитро Климчук обстежили ряд насіннєвих ділянок озимих та ярих культур згідно з письмовим зверненням ПП «Аграрної компанії 2004» щодо надання методичної допомоги під час догляду за сортовими посівами, насіння з яких планується до реалізації. Агровиробника представляв головний агроном з насінництва ПП «Аграрної компанії 2004» Євген Гонта.

Під час виїзду було оглянуто 22 локації сортових нісінділянок, на яких розміщено 13 сортів пшениці м’якої (озимої), 2 сорти ячменю звичайного (озимого), 1 сорт ячменю звичайного (ярого), 1 сорт озимого ріпаку. Зернові колосові культури перебувають у фазах колосіння та цвітіння, ріпак – у фазі кінець цвітіння – початок плодоутворення й дозрівання.

Всі ділянки заявлені до сортової сертифікації в ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». В тому числі 17 насінділянок подані на проведення польового інспектування з метою отримання сертифікованого насіння першої генерації та 5 ділянок – для отримання базового насіння генерації еліта. Відмічено, що приватне підприємство «Аграрна компанія 2004» вже подала необхідний пакет документів для включення її до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2022 рік.

865

Озима пшениця, що вирощується у даному господарстві з метою реалізації, представлена такими сортами як Батерфляй, Шеріф, Турандот, ЛГ КЕРАМІК, Авеню, ЛГ ЕГМОНД, ЛГ Анері, Ахім, Леммі, Бодицек, ПРАКТІК, РЖТ РЕФОРМ, ЛІНУС; ячмінь звичайний (озимий) сорти Каліфорнія та Люсьєн, ячмінь звичайний (ярий) сорт Себастьян, ріпак озимий сорт Бенефіт.

Всі обстежені ділянки знаходяться в доброму стані. Забур’яненість, а також зараженість хворобами або заселеність шкідниками, яка перевищує поріг шкодочинності, на даний час відсутні. Густота стояння продуктивних стебел відповідає оптимальним нормам згідно з рекомендаціями оригінаторів.

Огляд насінпосівів супроводжувався жвавою дискусією стосовно вибору кращої стратегії вирощування насіннєвого матеріалу озимих та ярих колосових культур, а також ріпаку з врахування генетичних особливостей різних сортів, комплексного впливу довколишнього середовища та актуальних економічних факторів, що можуть вносити значні коригування у виробничі сценарії хліборобів, тим більше тепер, в умовах воєнного стану.

Микола Стрельбіцький та Дмитро Климчук приділили значну увагу здійсненню таких агротехнічних заходів, як вибір гарного попередника, підготовки ґрунту, оптимальні строки та норми висіву насіння, глибина його загортання; неухильне дотримання просторової ізоляції для перехреснозапильних культур, таких як ріпак; важливості повноцінної системи удобрення та постійної боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками; проведення вчасних й максимально ретельних видових та сортових прополок для отримання в подальшому дійсно якісного насіннєвого матеріалу заявлених категорій та генерацій. 

В свою чергу головний агроном з насінництва агропідприємства Євген Гонта висловив віру, що навіть у цьому важкому для всіх українців році з відведених ділянок буде отримано достатню кількість насіннєвого матеріалу для забезпечення сільгосппідприємств області якісним насінням в майбутній посівній кампанії.

сайт зроблено в adgrafics