Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

 UGL3

but vs

but up

but zs

ZG

 

2 грудня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 1187 «Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», якою  внесені зміни до діючого Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97. 

Ячмінь звичайний (лат. Hordéum vulgáre) здавна є важливою зернофуражною та харчовою культурою. Це зумовлено тим, що зерно ячменю найбільш збалансоване за амінокислотним складом й не поступається основним зерновим культурам, а лізину містить більше, ніж кукурудза, овес, сорго, пшениця чи рис.

Зернові культури – основний продукт харчування людини, крім того, вони є концентрованим кормом для тварин. Яра пшениця – резерв отримання високоякісного зерна, яке має високі хлібопекарські і круп’яні якості, містить більше білка, ніж зерно озимої пшениці (14-16 % – м’яка та 15-18 % – тверда) і клейковини (28-40%).

Річний цикл у сільському господарстві не відповідає календарному року, зазвичай він починається з підготовки ґрунту та посіву восени одного року та збиранням врожаю у наступному році. Про це можна сказати і в насінництві. 

Існує багато думок «за» і «проти» використання генетично модифікованих організмів. Кожна країна приймає власне рішення, щодо цього питання, та закріплює його на законодавчому рівні. В Україні основним документом, який регулює використання ГМО є Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (далі – Закон).

2 вересня 2020 року в місті Кам'янець-Подільський спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій проведено нараду спрямовану на запобігання поширенню незареєстрованих генетично модифікованих організмів у відкритих системах та запобігання поширення та обігу контрафактного насіння, на яку були запрошені представники суб’єктів господарювання, органів місцевого самоврядування та інші зацікавлені особи.

Незабаром настануть оптимальні строки посіву озимини під урожай 2021 року. Сільгосппідприємства Хмельницької області, що занесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2020 рік, активно проводять підготовку та сертифікацію насіння озимих культур. В зв’язку з цим, хочемо ще раз звернути увагу на порядок отримання суб’єктами насінництва та розсадництва Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння.

Одним з елементів державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва є відбір контрольних проб насіння. Зокрема, ст. 26 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» передбачено, що посадові особи, які здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва, у межах своїх повноважень при здійсненні заходів державного контролю мають право відкривати будь-яку упаковку (контейнер) з насінням чи садивним матеріалом для відбору контрольних проб.

Агроформування Хмельниччини приступили до збирання зернових та зернобобових культур. Починаючи з серпня місяця розпочнеться реалізація насіння культур озимої групи.

В сільськогосподарських підприємствах області, занесених до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2020 рік, проходить польове оцінювання насінницьких посівів озимих і ярих культур.

сайт зроблено в adgrafics