Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Озима пшениця – одна з найбільш поширених зернових і продовольчих культур, важливий продукт харчування у більш як 40 країнах світу. Її призначення – забезпечити людей хлібом та хлібобулочними виробами. Озима пшениця є одним із лідерів за площею і в Україні. Попри невдалі сезони та погодні примхи, площі посівів під нею не зменшуються, а продовжують залишатися на стабільному рівні. Саме урожайність і рентабельність виробництва значною мірою визначають наш добробут.

Насіннєвий матеріал багатьох культур зразу ж після збирання і ще протягом деякого часу не проростає або має понижену схожість. Таке явище називають післязбиральним дозріванням.

Незабаром стартує посівна кампанія. Не виключено, що для її проведення аграрії використовуватимуть завезений посівний та садивний матеріал. Саме тому Головне управління інформує суб’єктів господарювання, які здійснюють імпорт та експорт насіння та садивного матеріалу, про вимоги щодо його ввезення на митну територію України. 

Зовсім скоро агровиробники приступлять до збирання зерна нового врожаю. Для більшості зернових культур це скошування посівів у період від середини до кінця воскової стиглості при вологості зерна 35-25% з обмолотом валків при підсиханні його до 15-17% або своєчасне пряме комбайнування в фазі твердої стиглості при вологості зерна 15-17%.

03 червня 2022 року фахівці відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микола Стрельбіцький та Дмитро Климчук обстежили ряд насіннєвих ділянок озимих та ярих культур згідно з письмовим зверненням ПП «Аграрної компанії 2004» щодо надання методичної допомоги під час догляду за сортовими посівами, насіння з яких планується до реалізації. Агровиробника представляв головний агроном з насінництва ПП «Аграрної компанії 2004» Євген Гонта.

Насіння формується в процесі життєдіяльності материнської рослини. Внаслідок впливу різних чинників у різні періоди життя материнських рослин насіння набуває різних змін і відмінностей.

Днями на полях Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої закладу вищої освіти «Подільський державний університет» здійснено посів колекції світового генофонду гречки.  

Увага товаровиробників до ріпаку, до нових селекційних та технологічних рішень завжди посилена. Ріпак для вітчизняного фермера є рентабельною культурою. Адже він найпершим з-поміж інших культур після затратної посівної приносить фермеру такі необхідні гроші. В агроформуваннях Новоушицької ОТГ Кам’янець-Подільського району використовують інтенсивну технологію вирощування сільгоспкультур, відповідно, й збирають добрі врожаї. Наприклад, врожайність пшениці та ячменю складає до 100 ц/га, ріпаку – по 40 ц/га, соняшнику – понад 40 ц/га. І це незважаючи на те, що працюють у складних погодно-кліматичних умовах, дедалі більше відчуваємо брак вологи.

Доводимо до відома суб’єктів насінництва, що запланували виробництво сільськогосподарських культур з перехресним типом запилення, про необхідність узгодити питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують свої земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані, в межах норм просторової ізоляції. Для цього необхідно заключити з ними відповідну угоду, в якій передбачити взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення.

До уваги виробників насіння та садивного матеріалу   Наявність достатньої кількості якісного насіння та садивного матеріалу є одним з важливих чинників, що безпосередньо впливає на виробництво харчових продуктів та є одним з факторів, що забезпечує продовольчу безпеку держави.

сайт зроблено в adgrafics