Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

До уваги виробників насіння та садивного матеріалу   Наявність достатньої кількості якісного насіння та садивного матеріалу є одним з важливих чинників, що безпосередньо впливає на виробництво харчових продуктів та є одним з факторів, що забезпечує продовольчу безпеку держави.

Звертаємо увагу учасників насіннєвого ринку, що відповідно до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування Сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм Сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 97, в зв’язку зі змінами внесеними до неї Постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1187

Сільгосппідприємства Хмельниччини вже майже завершили польові роботи 2021 року, що дає змогу підбити підсумки щодо виробництва насіння і садивного матеріалу у поточному році. Так, відповідно до Реєстру сертифікатів на сортові якості насіння за 2021 рік, суб’єктами насінництва та розсадництва, що здійснюють свою виробничу діяльність на території Хмельницької області, було відведено насінділянки та проведено сортову сертифікацію на площі 8103 га, що практично майже на рівні минулого року. В розрізі генерацій супереліта складає 92 га, еліта – 801 га, сертифіковане насіння першої генерації – 7210 га.

Озимий ячмінь – сільськогосподарська культура, яка, як і більшість культур, при вирощуванні має свої переваги та недоліки. Зокрема, на відміну від ярого ячменю, при нормальній перезимівлі він є більш урожайний, достигає раніше на 10 – 16 днів, що дає змогу поліпшити забезпечення тварин концентратами у період літнього вичерпання минулорічних резервів зерна. Він гарно витримує високі літні температури, мало потерпає у дні тривалої спеки, відзначається стійкістю до посухи.

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки взяли участь в трьох заходах, які відбувались на базі суб’єктів насінництва, що здійснюють доробку насіння з метою продажу на території області:

23 червня 2021 року спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області провели нараду-зустріч з представниками підприємств-експортерів насіння. 

Участь України в міжнародному ринку насіння ставить нові вимоги до підвищення конкурентоздатності насінницької галузі. Як відомо, 10 червня 2021 року Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розширила участь України у Схемах ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, долучивши її до Схеми для насіння трав та бобових. Додатково виділено значення Схеми для сертифікації насіння сої, як головної зернової бобової культури.

Тисячолітній селянський досвід переконує: яке насіння, таке й колосіння. Тому якість насіння, що має дати початок новому урожаєві, зроду-віку була найпершою хліборобською турботою. Не втратила актуальності ця споконвічна проблема й дотепер.

У відповідь на письмове звернення, вже котрий рік поспіль з настанням оптимальних строків посіву гречки спеціаліст управління фітосанітарної безпеки здійснив виїзд до Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої Подільського державного аграрно-технічного університету для надання методичної допомоги під час посіву колекції гречки. Така співпраця вже стала гарною традицією. 

Кукурудза (Zea mays L.) – одна з найважливіших злакових культур світу, яку вважають (разом з рисом і пшеницею) одним із «трьох найголовніших хлібів людства». Окремим її підвидом є кукурудза цукрова (Zea mays L. ssp. saccharata Sturt.), насіння якої використовується в їжу в стадії молочній – початку воскової стиглості вареним і у вигляді консервів. Молочна стиглість (коли зерна м'які й при натисканні виділяють рідину молочного кольору) в кукурудзи зберігається лише 2-3 дні, після чого вміст цукрів у зернах швидко зменшується і смакові якості їх знижуються.

сайт зроблено в adgrafics