Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

752

Доводимо до відома суб’єктів насінництва, що запланували виробництво сільськогосподарських культур з перехресним типом запилення, про необхідність узгодити питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують свої земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані, в межах норм просторової ізоляції. Для цього необхідно заключити з ними відповідну угоду, в якій передбачити взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення.

За умовами договору про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин суб’єкт господарювання має утриматися від розміщення споріднених сільськогосподарських культур, які можуть перезапилити насінницькі посіви, а суб’єкт насінництва компенсувати збитки суб’єкту, який утримується від такого розміщення в межах норм просторової ізоляції.

Перехресний тип запилення властивий: тритикале, жито, гречка, кукурудза, сорго зернове, цукрове та віничне, соняшник, ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця, рицина, рижій, мак олійний, льон довгунець та іншим.

Права суб’єктів насінництва та розсадництва на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками, а також право вимагати відшкодування завданих збитків внаслідок порушення права на перевагу визначено статтею 13 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал».

Загальні питання відшкодування майнової шкоди, заподіяної внаслідок перехресного запилення рослин вирощуваного сорту іншим сортом внаслідок невиконання сусіднім виробником умов укладеного з ним договору щодо розміщення посівів перехреснозапильників врегульовані в Цивільному кодексі України. Відповідно до ст. 22 особа, котрій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Для реалізації права на перевагу, рекомендуємо подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області до 1 березня 2022 року план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, за адресою: 29013 м. Хмельницький, вул. Шевченка 53.

Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, матиме право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

У разі надходження план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, Головне управління протягом 7 робочих днів з дати надходження повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що їх подали, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин.

Дане питання регулюється наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів».

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки, за телефоном: 0382-671525, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

*Інформація подається суб’єктами насінництва, що планують відведення насіннєвих ділянок перехреснозапильних культур у 2022 році.

сайт зроблено в adgrafics