Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

835

Днями на полях Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої закладу вищої освіти «Подільський державний університет» здійснено посів колекції світового генофонду гречки.  

В 2022 році на полях університету висіяно понад 250 зразків, які входять до даної колекції та слугують вихідним матеріалом для створення нових сортів. З метою забезпечення посівним матеріалом товаровиробників у 2023 році, тут заплановано виробництво двох сортів гречки: Володар та Кам’янчанка.

До посівного процесу (у відповідь на письмове клопотання) був залучений Микола Стрельбіцький, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки.

836

Під час виїзду обговорено широке коло питань стосовно особливостей вирощування гречки. Наголошено на важливості здійсненні таких агротехнічних заходів, як дотримання просторової ізоляції, вибір гарного попередника, ретельна підготовку ґрунту, оптимальні строки та норми висіву насіння, глибина його загортання, удобрення культури та боротьби з бур’янами, очищення від яких майбутнього насіннєвого матеріалу може становити значні труднощі.

Значне місце було приділено актуальності вирощування  гречки в умовах воєнного стану, що значно скоротило площі вирощування багатьох важливих продовольчих культур в наслідок окупації частини нашої території, або знищення посівів в результаті бойових дій.

В цей складний час директор Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої кандидат сільськогосподарських наук Віталій Бурдига запевнив в отриманні достойних врожаїв гречки та розширенню посівних площ даної культури, а отже й збільшенню об’ємів вітчизняного виробництва для задоволення зростаючого попиту на цю цінну в харчовому та дієтичному відношеннях крупу.

Довідково: На сьогодні Інститут єдиний заклад в Україні, що займається селекцією сортів роду гречки (Fagopyrum Mill). Генофонд колекції включає всі категорії генетичних ресурсів, які відносяться до тринадцяти видів родини Fagopyrum: місцеві сорти-популяції, гібридні популяції, селекційні сорти звичайного та інтенсивного типів, дикі види, ботанічні форми, поліплоїди, генетичні маркери, мутанти.  

837

Базова колекція гречки НДІ круп'яних культур нараховує біля 978 зразків зібраних з різних країн світу.

Наявна колекція, за міжнародною класифікацією, належить до насіннєвих генбанків короткотривалого зберігання насіння і внесена до державного реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання. Даний генофонд широко використовують в наукових дослідженнях, для створення нових перспективних сортів гречки.

На сьогодні, найбільш об'ємно в колекції зібраний вид гречки звичайної – 283 зразки місцевих сортів, популяцій і форм, а також з різних регіонів України, Росії, Білорусі і країн далекого зарубіжжя (Китаю, Японії, Індії, Франції, Польщі, Литви, Латвії та ін.), селекційних сортів-популяцій – 140 зразків, з них: вітчизняної селекції – 49; селекції Російської Федерації – 35; Білорусі – 30 та інших країн – 26 зразків.

Через те, що поліморфізм гречки звичайної (Fagopyrum esculentum Moench.) досить вузький, цінними як для селекції, так і для суміжних наук є мутанти, їх в колекції нараховується 417 зразків. Різноманітність їх значна – зареєстровано понад 100 змін, які відносяться до 19 морфотипів. Генетична колекція включає 7 зразків з ідентифікованими генами, вияв та успадкування яких, вивчені в Японії (університет Кіото, лабораторія генетики): гібридних популяцій в генофонді – 16 зразків. В генофонді широко представлений вид гречки татарської – 115 зразків, віднесених до трьох різновидностей, зібраних з різних регіонів світу.

За результатами проведеної роботи в останні роки створено та занесено до державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні нові сорти гречки Кам’янчанка, Володар, Подільська та Калина (самозапильний сорт гречки татарської, який характеризується високою урожайністю та цінними технологічними, біохімічними показниками якості зерна).

сайт зроблено в adgrafics