Фізичні особи-підприємці та юридичні особи, що планують в 2020 році виробляти насіння і садивний матеріал з метою подальшої реалізації, мають подати до Мінекономіки заяви щодо їх включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Однією з вимог включення є додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.
До початку весняної посівної кампанія 2020 року суб’єкти насінництва та розсадництва області активізували роботу з підготовки та сертифікації насіння ярих культур. Проте, для проведення посіву сертифікованого насіння ще не достатньо.
Отримання гарного врожаю починається з добірного насіння. Суб’єктам насінництва, які в 2020 році запланували виробництво сільськогосподарських культур, при відведенні насінницьких ділянок необхідно враховувати перехресний тип запилення деяких культур.
Бульба в Україні по праву вважається другим хлібом та найбільш масовим продуктом харчування. За даними статистики, Україна за обсягом валового виробництва картоплі стабільно входить до п’ятірки найбільших її світових виробників.
Потреба у зберіганні насіння пов’язана з біологічними особливостями різних видів рослин, строками сівби, особливостями системи насінництва та іншими факторами. Зберігання насіння є завершальним етапом технологічного процесу виробництва насіння.
10 грудня 2019 року в Головному управлінні відбулась нарада-навчання спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва. Основною темою заходу був аналіз законодавства охорони прав на сорти рослин та господарська діяльність з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі.
Відповідно до законодавства України право на виробництво насіння і садивного матеріалу мають фізичні особи-підприємці та юридичні особи, за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.
Саме зараз, у листопаді місяці, до настання стійких заморозків (щоб рослини встигли добре вкоренитися) на ринках області пропонуються до продажу саджанці багаторічних культур – плодових, ягідних, горіхоплідних культур, винограду.
Аграрії Хмельниччини в жовтні місяці завершили підготовку насіння та посів озимих зернових культур під урожай наступного року. Але не час зупинятися на досягнутому. Наступним етапом внутрішньогосподарського контролю є доробка і сертифікація насіння ярих культур з метою визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.