Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5081

У 2023 році Хмельницька область займала провідні позиції по виробництву сільськогосподарської продукції. Аби вона була не тільки кількісною, але й щоб її якість відповідала стандартам, необхідне якісне насіння. Одним з елементів, який забезпечує гарантії якості насіннєвого матеріалу є нагляд за його виробництвом та сертифікацією.

За наявною інформацією, навесні 2023 року насінділянки ярих культур відвели 33 суб’єкти насінництва на площі 7548,31 га. Восени, під урожай 2024 року, 10 суб’єктів заклали 1610 га насінділянок озимих культур. В порівняні до попереднього року, площі ярих культур збільшились на 51 %, а площі під озимими культурами зменшились на 12 %.

З метою визначення придатності сортових і гібридних посівів для використання на насіннєві цілі було проведено польове оцінювання на площі 9200 га, що на 14 % більше ніж у попередньому році. Так, для виробництва насіння супереліти було відведено 87 га, елітного насіння – 833 га, сертифікованого насіння першої генерації – 8280 га. З даних площ вироблено близько 6,7 тисяч тонн насіння озимих культур та прогнозується отримання понад 18 тисяч тонн ярих культур.

В розрізі культур найбільші площі займали кукурудза – 2638 га (29 % від відведених площ), соя – 2480 га (27 %), соняшник – 1460 га (16 %), озима пшениця – 1289 га (14 %), ярий ячмінь – 656 га (7 %). Порівняно з попереднім роком зменшились площі зайняті насінницькими посівами озимих культур (озимої пшениці, озимого жита), проте значно зросли насінпосіви сої, кукурудзи, соняшнику.

Площа насінділянок, на яких на території області вирощувалось насіння інших культур (озимого ячменю, ярої пшениці, озимого ріпаку, озимого жита, гречки, вівса, конопель, маку), складає 677 гектарів, що становить лише 7 % відведених площ. Насіння традиційних для Хмельницької області гороху та кормових бобів не вирощувалось, в той самий час були відведені насінницькі ділянки конопель посівних і маку снотворного, які не є типовими для області.

Сортовий склад є досить різноманітний. Найбільшу частку серед сортів озимої пшениці займали Скаген, МАЧБОЛЛ, Авеню, Ахім, РЖТ РЕФОРМ, озимого жита – КВС Прогас, озимого ячменю – Люсьєн, Ізоцель, Каліфорнія, ярого ячменю – РЖТ Планет, Квенч, РЖТ Планет, Сєбастьян, Таманго, сої – ОАЦ Аватар, ЕС Ментрор, ОАЦ Страйв, ОАЦ Аклайм, САЙДІНА, кукурудзи – КВС КАШЕМІР, ДКС4098, ДКС4391, КВС ІНТЕЛЕГЕНС, КВС АЛЛЕГРО, ДКС 3969, соняшнику – ЕС ГЕНЕРАЛІС СЛ, ЕС АГОРА, НС Х 8005, МАС 93СП, АЗИМУТ.

За результатами аналізу виробництва та реалізації насіння, підприємствами, занесеними до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва на 2023 рік вироблено 10,2 тис. тонн насіння ярих культур та 6,6 тис. тонн насіння озимих культур, що на 13 % менше порівняно з минулим роком. Так, значно зменшилось виробництво насіння озимих культур, проте дещо збільшилось виробництво насіння ярих. Зокрема в розрізі культур менше вироблено озимої пшениці, озимого жита, озимого ячменю та вівса, збільшилось виробництво ярого ячменю, ярої пшениці, сої, соняшнику, гречки.

На відміну від виробництва, реалізація насіння озимих і ярих культур суб’єктами насінництва та розсадництва, порівняно з минулим роком збільшилась. Так, загальна кількість реалізованого насіння склала 10,3 тис. тонн, що на 32 % більше минулорічного. Збільшились обсяги реалізації насіння озимої пшениці, озимого ячменю, ярого ячменю, сої та соняшнику. 

Реалізація насіння овочевих, баштанних та інших сільськогосподарських культур фізичними особами-підприємцями у торгових точках та на ринках Хмельницької області (відповідно до даних отриманих від 64 суб’єктів господарювання) протягом року склала понад 47 тонн, що на 2 % менше порівняно з попереднім роком. Обсяги реалізації садивного матеріалу фізичними особами-підприємцями склали 94,6 тис. шт., 64 % якого зайняв продаж садивного матеріалу квіткових культур. 

Загальна кількість реалізованого насіння (включаючи перепродаж) суб’єктами всіх форм власності та господарювання на території області, відповідно до отриманої інформації, склала понад 15 тисяч тонн (148 % до минулого року), садивного матеріалу – понад 97 тис. штук.

На жаль, попри збільшення обсягів реалізованого минулого року насіння, все ще існує значний дисбаланс між його виробництвом та реалізацією. Враховуючи значні площі, які щороку займають товарові посіви сільськогосподарських культур, необхідно зазначити, що можливості для проведення сортозаміни та сортооновлення, які щороку надають виробники насіння Хмельниччини, використовуються не повною мірою. 

Тому, ще раз хочемо наголосити, якісне насіння є незамінним фактором ведення ефективного сільськогосподарського виробництва, а кожна копійка вкладена в нього принесе надалі не одну гривню прибутку.

сайт зроблено в adgrafics