Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

4049

Рекомендації щодо торгівлі саджанцями зерняткових і кісточкових культур.

Щороку, до настання стійких заморозків, на ринках області жваво пропонуються до продажу саджанці багаторічних культур.

На перший погляд, ринок садивного матеріалу законодавчо урегульований. Наявність права на вирощування певного сорту, яке визначається Ліцензійною угодою з власником сорту, дає можливість в розсаднику виростити якісний матеріал на безвірусній основі для подальшого його перепродажу. Для встановлення сортової відповідності вирощеного матеріалу щорічно проводить польове оцінювання садивного матеріалу, що підтверджується Сертифікатом, що засвідчує його сортові якості.

Проте, значний обсяг садивного матеріалу багаторічних плодових і ягідних культур вирощується та поширюється суб’єктами, без їх включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Сам садивний матеріал не проходить жодних лабораторних досліджень та інших сертифікаційних процедур.

Щоб попередити продаж неякісного, фальсифікованого садивного матеріалу Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертає увагу реалізаторів на зміни, які відбулись у сфері розсадництва та вимоги, яких необхідно дотримуватись під час реалізації саджанців.

10 червня набули чинності зміни до ЗУ «Про насіння та садивний матеріал». Встановлено нові вимоги до державного контролю щодо усіх суб’єктів господарювання, залучених у виробництві та постачанні садивного матеріалу.

До суб’єктів насінництва та розсадництва відтепер належать виробники (особи, які здійснюють виробництво насіння та/або садивного матеріалу для його реалізації відповідно до цього Закону) та постачальники – особи, які здійснюють один із таких видів професійної діяльності щодо садивного матеріалу: розмноження, виробництво, збереження та/або обробка, введення в обіг, імпорт.

Фізичні особи-підприємці та юридичні особи, не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, мають право здійснювати реалізацію насіння і садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.

Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг шляхом реалізації виключно після їх сертифікації. Кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами, якщо інше не передбачено законодавством. Зокрема, садивний матеріал-сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

Введено поняття фальсифіковане насіння та/або садивний матеріал – у маркуванні або пакуванні якого неправомірно використано торговельну марку, інше індивідуалізуюче позначення, зовнішнє оформлення пакування іншого виробника та/або які поширюються з неправдивою інформацією щодо сортових та/або посівних якостей насіння та/або садивного матеріалу.

Умисне виробництво та/або заготівля, та/або пакування, та/або маркування, та/або затарювання, та/або пропонування до продажу, та/або зберігання фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу з метою продажу тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з конфіскацією фальсифікованої продукції, обладнання для вироблення фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу.

Продаж садивного матеріалу, без документів про відповідність товарних якостей садивного матеріалу, тягне за собою ризики виникнення спорів через порушення майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин, а також неможливість легального експорту вирощеної продукції. Кожен покупець повинен бути впевненим, що придбаний ним садивний матеріал не підробка, а є визнаним та відповідає стандартам якості.

Для уникнення вищенаведених ризиків покупцям може буди корисною наступна інформація:

Згідно з п. 29 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженого постановою КМУ від 21 лютого 2017 р. № 97» реалізація садивного матеріалу протягом одного вегетаційного періоду (продаж, перепродаж із дорощуванням без пересадки) супроводжується копією сертифіката, наданого суб’єкту насінництва та розсадництва.

Документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися на вимогу.

Звертаємо увагу, що строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу, є необмеженим, а строк дії сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, становить до 31 травня року, наступного за роком, в якому видано відповідний сертифікат, а для рослин із закритою кореневою системою - один рік

Перевірити чинність сертифікатів можна у Реєстрах сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал які знаходяться в відкритому доступі на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України;

- на вимогу покупця продавець повинен надавати відомості про садивний матеріал, видавати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

За якістю, саджанці залежно від типу та підщепи за такими показниками як висота щеплення, висота штамба, товщина штамба, кількість пагонів, довжина пагонів повинні відповідати вимогам першого чи другого товарного сорту зазначеним у ДСТУ 4938:2008.

Крім того, згідно з технічними вимогами наведених у стандарті, саджанці першого та другого товарного сорту повинні бути без листя, не підсушені, без механічних і інших пошкоджень, які заважають нормальній приживлюваності рослин після садіння, фітосанітарний стан повинен відповідати класам А (оздоровлені (virus-free)) і Б (перевірені на віруси (virus test)), для другого товарного сорту допускається клас В (візуально здорові (visual healthy)), сортова чистота повинна складати не менше 100%.

Тому першу чергу зверніть увагу на зовнішній вигляд рослини. Відповідно до правил пакування, дворічні та однорічні саджанці зерняткових і кісточкових культур зі сформованою кроною (окрім тих, що реалізуються в контейнерах) зв’язують відповідно до помологічних і товарних сортів шпагатом в пучки по 10 шт., а саджанці без крони – в пучки по 20 шт.

Коренева шийка сортового саджанця плодових культур повинна мати місце щеплення. Якщо його немає, то це сіянець (дичок) або коренева поросль. Не допускаються до продажу саджанці, у яких наявне розпускання листя, підсихання крони, заражені хворобами чи пошкоджені шкідниками.

До кожного пучка саджанців повинна бути прикріплена етикетка, на якій зазначається виробник продукції, культура, помологічний і товарний сорт.

Невідповідність вимогам стандарту свідчить про фальсифікацію садивного матеріалу.

Кожен реалізатор має виховувати почуття відповідальності перед споживачем, гарантувати якість товару, не допускати реалізації садивного матеріалу сумнівного походження.

Легалізація ринку садивного матеріалу – одне з ключових завдань реалізації державної політики у сфері насінництва та розсадництва. Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, за телефоном: 0382 67 15 25, електронна адреса: seed&Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

сайт зроблено в adgrafics