Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Ranni ovochi

Генеральна Асамблея ООН проголосила 2021-й рік роком овочів та фруктів. Гендиректор Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) Цюй Дун’юй закликав усі країни світу нарощувати виробництво овочів та фруктів, інших харчових продуктів, які складають основу здорового способу життя. Він також відзначив, що пандемія коронавірусу змусила людство шукати нові шляхи в боротьбі з голодом та неповноцінним харчуванням.

Овочі та фрукти – важливе джерело вітамінів, без яких неможливе життя людини і особливо зараз, коли іде боротьба з пандемією, їх вживання сприятиме профілактиці хронічних недуг. Україна має чудові ґрунти, запаси води, сприятливий клімат для вітчизняного овочівництва. В нашій країні поширені близько 80 видів овочевих рослин, які ми споживаємо, проте їстівними можуть бути понад 200 видів.

Насіння жодних культур, поза будь-яким сумнівом, не матиме в найближчій перспективі такого попиту на ринку, як – овочевих. Адже городину в нас вирощують практично всі, хто має бодай клаптик землі. Цим зумовлений високий і постійний попит на їх насіння. Ринок насіння овочевих культур у нас найжвавіший і найрозмаїтніший.  

Щороку насінництво овочевих рослин ускладнюється різними способами запилення, дво- і багаторічністю розвитку за життєвим циклом. За скоростиглістю вони поділяються на ультраранні, ранні, середньоранні, середньостиглі, середньопізні і пізньостиглі. В Україні значна площа зайнята під вирощування овочів відкритого і закритого ґрунтів. 

Саме зараз настає пора закладання в парники, теплиці насіння для отримання розсади для відкритого ґрунту і ранніх овочів. Метод розсади – це спосіб вирощування, за якого рослини спочатку ростуть у спеціально пристосованому для цього місці (теплиці, парнику, розсаднику, ділянці відкритого ґрунту) з наступним пересаджуванням у поле чи споруду закритого ґрунту, де вони продовжують рости, розвиватися і формувати врожай.

Селекціонерам вдалося досягти значних результатів у створенні гібридів огірка, томата з чудовими смаковими та лікувально-профілактичними властивостями; баклажана, що за рівнем холодостійкості не має аналогів у світі; ультраранньостиглі з високим вмістом аскорбінової кислоти гібриди та сорти перцю солодкого; створено відмінні за якісними показниками придатності до переробки сорти капусти білоголової і червоноголової, екстралежні сорти цибулі. Це дає підстави вважати, що на сьогодні створено достатню розмаїтність сортів і гібридів, здатних задовольнити потреби найвибагливішого споживача. 

Але насамперед – якість пропонованого на ринку посівного матеріалу. Як тут позбутися кустарщини і захистити вітчизняного споживача від різних фальсифікацій, що, на жаль, сьогодні не рідкість, і забезпечити його насінням високої якості, кращих сортів і гібридів? На що орієнтуватися насамперед вітчизняному споживачеві на цьому розмаїтому ринку?

З цією метою Головне управління рекомендує при купівлі насіння дотримуватись наступних правил:

1. Купуйте насіння тільки сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

2. Яке супроводжується документами, що підтверджують гарантію якості насіння згідно з ДСТУ 4138-2002. Існують чіткі стандарти, які регламентують вимоги до документації на насіння сортів і гібридів овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів. Це – Сертифікати про сортові та посівні якості чи Довідка про сортові та посівні якості. Дані документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою. 

Покупець при купівлі насіння овочевих, баштанних культур на ринках чи в спеціалізованих магазинах має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яку він хоче придбати. 

Пакетики з насінням повинні бути промарковані. Етикетка має містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння згідно з ДСТУ 6006:2002 збігатись з інформацією у документах:

- культура, сорт, (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії Сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння. За умови, коли насіння власного виробництва, дані про партію вказуються в Сертифікаті, що засвідчує його сортові якості.

3. Насіння не повинно супроводжуватись документами розмноженими копіювальною технікою (без «мокрої» печатки та підписів).  

На упаковці з протруєним насінням повинен бути напис «Протруєно».

Потрібно звернути увагу на строк чинності документів. Строк дії Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці.

На вимогу покупця продавець (суб’єкт підприємницької діяльності, який  відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

При дотриманні цих умов можна буде пред’явити претензію, якщо товар виявиться неякісним.

Сьогодні пропозиції на ринку насіння значно перевищують попит на них. Засилля іноземних сортів неймовірне. Але не гоніться за екзотикою і яскравою рекламою, а звертайте якнайбільшу увагу на якісні показники насіння. 

 Сподіваємось, що дані рекомендації допоможуть вітчизняним споживачам орієнтуватись в різноманітно бурхливому морі пропозицій і застерегти від махінацій нечесних підприємців.

Весна тим часом от-от. І від того, якої якості насіння покладемо ми в ґрунт, великою мірою залежить майбутній урожай.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва. Адреса: м. Хмельницький, вул. Купріна 48, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Наталія ГАЛИЩУК, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

сайт зроблено в adgrafics