Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Протягом першої декади грудня на території області  спостерігалась нестійка холодна погода. Опади відмічались у вигляді дощу, снігу, мокрого снігу, мряки. Сніговий покрив на посівах 1-10 см. В окремих місцях полів грунт промерз від 1 до 16 см. На окремих посівах озимих під час відтаювання, промерзання утворилась льодова кірка. Температура грунту на глибині залягання вузла кущення озимих культур -1…-7 С.

    Озимий клин Хмельниччини поступово переходить в стан зимового спокою, проте аграрії переймаються новою турботою: заселення посівів мишоподібними гризунами. Це численна група класу ссавців, характерними біологічними особливостями яких є живлення рослинним кормом і висока плодючість.

   Всім відома хвороба - фітофтороз томатів кілька останніх посушливих років практично не турбувала подолян, однак цього сезону городники стурбовано придивляються до своїх грядок, помічаючи ознаки хвороби, розвитку якої сприяють прохолодні ночі, теплі дні при підвищеній вологості повітря,дощики, роса, тумани. Пам’ятаючи сезони, коли фітофтороз не в одного городника забирав значну частину врожаю, питання «Як же не допустити ураження висаджених рослин та захистити урожай» знову на слуху.

Сидерати - рослини, які вирощують перед посадкою основної культури для збагачення ґрунту корисними елементами. Вони відновлюють запаси гумусу, покращують структуру та підвищують родючість верхнього орного шару ґрунту.

   Більшість господарств, які вдаються до спалювання соломи, виправдовуються тим, що заорювання стерні та соломи є трудомістким і, до того ж, дорогим агрозаходом. Спалювання – це акт безгосподарності і свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою.

    Найбільш поширений і шкодочинний шкідник черешні і вишні - вишнева муха (Rhagoletis cerasi L.). Якщо проти неї не вжити жодних заходів, личинки шкідника можуть зіпсувати 50-60% врожаю, а в деяких випадках більше 90%. Пошкоджені плоди втрачають товарні і смакові якості, загнивають і стають непридатними для споживання.

   Картопля – продукт харчування, без якого жителі багатьох країн навіть не уявляють свого існуваня, у кулінарних книгах записано сотні рецептів смачних картопляних страв.

Господарства України під час зберігання збіжжя щороку через шкідників, які пошкоджують зерно й зернову продукцію, втрачають від 5–10 до 30% зібраного зерна, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості.

Звертаємо Вашу увагу на те, що в плодових садах проходить літ яблуневої плодожерки І-го покоління. Відкладка яєць фітофагом спостерігатиметься за відсутністі опадів, вітру і температури не нижче 16о С у вечірні години. За суми ефективних температур 230оС (понад 10оС ) відроджуються їх гусениці.

В підвищенні урожайності зернових культур важливе місце належить захисту їх від хвороб, які часто можуть призводити до значного зниження збору зерна і погіршення його якості. Стримуючим чинником росту урожайності зернових культур на Поділлі є паразитарні захворювання, серед яких особливо шкодочинним, поряд з сажковими, іржастими хворобами та кореневими гнилями є борошниста роса, що поширена у всіх районах Хмельниччини.

сайт зроблено в adgrafics