Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Останніми роками на посівах зернових культур дедалі агресивніше проявляють  себе хвороби. Основні причини їх виникнення – порушення агротехніки, неякісний посівний матеріал,  не зовсім якісні протруйники, невідомого походження.

      Передпосівна обробка -  важливий технологічний елемент у процесі вирощування зернових культур. Успішне його впровадження сприяє захисту сходів, формуючи належну густоту стояння рослин, а в підсумку забезпечує запланований урожай. Невиконання цього важливого заходу призводить до зменшення врожаю, ураженості зерна спорами і токсинами патогенів, що є причиною зниження його якості.

      Традиційно для контролю насіннєвої і грунтової інфекції застосовують хімічні протруйники. При правильному їх доборі на основі експертизи  насіння та аналізу грунту ефективність хімічних препаратів досить висока. Однак якісні препарати коштують дорого і не тільки ефективно пригнічують патогенну  мікрофлору на поверхні насіння і в грунті але і корисну.

     Альтернативою хімічним фунгіцидам на сьогодні є препарати, створені на основі бактерій і грибів, які в природних умовах створюють бар’єр для розвитку фітопатогенних організмів.

     Застосування протруйників на основі природних агентів дає змогу подовжити фунгіцидний ефект на весь період вегетації, стимулювати ріст і розвиток рослин завдяки наявності в середовищі, на якому їх наробляють, поживних речовин та мікроелементів, а також підвищити їх стійкість щодо антропогенних та біогенних факторів. Застосування біофунгіцидів  є невід’ємним елементом органічного землеробства, що виключає застосування синтетичних хімічних препаратів.

    Найбільше поширені біофунгіциди для передпосівної обробки насіння  це препарати на основі грунтової неспороутворюючої бактерії Pseudomonasfluorescens, які активно заселяють ризосферу зернових культур і живляться кореневими виділеннями, продукуючи ряд біологічно активних речовин та  на основі гриба Trichodermalignorumприродного антагоніста  фітопатогенних мікроорганізмів.

      Механізм дії препаратів на основі гриба  роду Триходерма - швидке витіснення із грунтів патогенної мікрофлори. Окрім високої антагоністичної властивості, гриб роду Триходерма швидко освоює субстрат та бере активну  участь у розкладі органічних речовин,процесах амоніфікації та нітрифікації, посилення мобілізації фосфору та калію, збагачуючи грунт рухомими формами поживних речовин.

     Рекомендується застосовувати біопрепарати і тоді, коли за фіто експертизи насіння не виявлено зерен, уражених патогенами, грибами: це дасть змогу запобігти розвитку прихованої інфекції та поліпшити схожість насіння.  У разі зараженості насіння сажковими грибами можливе застосування біопрепаратів у суміші з ефективним хімічним протруйником за співвідношення 1:1.

       Застосування біологічних засобів захисту забезпечують не тільки рентабельність у рази, а й позитивно впливають на навколишнє середовище та здоров’я людей.

Головний спеціаліст

відділу прогнозування фіто санітарної діагностики

та аналізу ризиків                                                                             О. Костецька

сайт зроблено в adgrafics