Телефон: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

Для недопущення розповсюдження небезпечних шкідливих організмів з дерев’яною тарою запроваджений Міжнародний стандарт з фітосанітарних заходів № 15 (МСФЗ № 15). Дія цього стандарту поширюється на весь пакувальний матеріал з деревини товщиною більше 6 мм: пакувальні блоки, коробки, пакувальні ящики, кріпильна деревина, піддони, кабельні барабани, котушки/бобіни, які можуть знаходитися майже у всіх вантажах, включаючи і ті, які не підлягають фітосанітарному контролю.

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. Останнім часом збільшується кількість випадків захворювання на ботулізм, особливо через вживання консервованих продуктів домашнього приготування. Ботулізм – це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами,  які сприяють виникненню хвороби, не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, фахівцем відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проведено семінар-навчання у присутності керівників, кухарів, медичного персоналу Миролюбненської та Староостропільської громад. Під час семінару були висвітлені наступні питання:

Одним із пріоритетних напрямків роботи управління захисту прав споживачів і контролю за регульованими цінами є проведення просвітницької роботи серед громадян – споживачів у сфері торгівлі, робіт та послуг, створення умов для здобуття споживачами усіх вікових категорій потрібних знань з питань реалізації їх прав, в тому числі шляхом проведення відповідних зустрічей, семінарів.

27 листопада 2024 рокунабув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.04.2024 № 1050 «Про затвердження вимог до маркування та пакування насіння та садивного матеріалу».

У зимовий період року саме час згадати про йод – один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе  нормальне функціонування людини. У зоні найбільшого ризику – Західна Україна, в тому числі Хмельницька область, де споживання йоду найменше, тобто в навколишньому середовищі (ґрунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений.Йод потрібен організму для підтримки здоров’я в досить  невеликих кількостях. Вони залежать від віку, статі та етапу життя.

Лейкоз – це інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, та утворення в них злоякісних пухлин.

В яких областях України зафіксовано найбільше випадків сказу?  Які тварини "лідирують" по захворюванню на сказ в регіоні? Наочно про географію розповсюдження сказу в Україні за 9 місяців 2024 року – у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.

Дізнатися про продукцію, що становить серйозний ризик споживачі та користувачі можуть на сайті Всеукраїнської бази небезпечної нехарчової продукції «Увага», де відображається уся небезпечна продукція, яка внесена до системи державного ринкового нагляду.

На виконання вимог Закону України «Про державний контроль за дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 27.12.2023 № 890 та з метою перевірки відповідності харчових продуктів рослинного походження спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області здійснено плановий відбір кукурудзи у сільськогосподарському підприємстві.