Телефон: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області продовжує здійснювати превентивні заходи із запобігання порушенням у сфері ціноутворення на роздрібному ринку продовольчих товарів.

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області нагадує, що з 01 січня 2025 року розпочалась щорічна кампанія декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2024 рік, яка триватиме по 31 березня 2025 року включно.

Нестабільні погодні умови в зимовий період кидають все нові і нові виклики аграріям. Загальновідомо, що від перезимівлі озимих зернових культур багато в чому залежить їхній урожай та якість продукції. Аналізуючи погодні умови січня цього року можна сказати, що рослини озимих культур знаходяться у стані неглибокого зимового спокою, деякі рослини повільно вегетують.

ГРВІ – це загальна назва ряду гострих інфекційних захворювань, які, як правило, передаються повітряно-крапельним шляхом, супроводжуються запаленням верхніх дихальних шляхів і вірусною етіологією. Захворювання має чітко виражену симптоматику, завдяки якій легко діагностується вже на початкових стадіях розвитку.

Як і в попередні роки, Хмельниччина у 2024 році продовжує займати провідні позиції у виробництві продукції рослинництва. Хоча, відповідно до інформації Мінагрополітики, Хмельницька область не ввійшла в трійку лідерів по валовому збору зернових культур, проте зайняла перше місце за врожайністю, отримавши 77,4 ц/га зерна. Значною мірою досягнути цього вдалося завдяки використанню для посіву якісного насіння високоврожайних сортів сільськогосподарських культур вироблених суб’єктами насінництва та розсадництва області. Своєю чергою, однією з складових, що забезпечують отримання споживачами якісного насіння та недопущення введення в обіг фальсифікату є контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва, який на території області здійснює Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності та встановлюють гігієнічні вимоги до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються.

31 січня 2025 року спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області була організована та проведена інформаційна компанія, спрямована на підвищення поінформованості населення з питань запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із небезпечними інфекційними захворюваннями, масовими неінфекційними захворюваннями (отруєннями), та розповсюджені пам’ятки щодо профілактики ботулізму, кишкових інфекцій, шкідливому для організму людини курінню на агропродовольчих ринках, закладах торгівлі, супермаркетах та закладах громадського харчування району.

Кожен у своєму житті так чи інакше відчув на собі прояв харчового отруєння. Найчастіше таке негативне явище виникає у людей, які часто відвідують продовольчі ринки  і купують там харчові продукти, що потребують особливих умов зберігання і реалізації (м’ясо, риба, молочні продукти). Особливо під час воєнного стану це питання ще більше набуває своєї актуальності, оскільки не завжди можуть бути створені належні умови  для зберігання і реалізації харчових продуктів гарантованої безпечності та якості.

Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним з найбільш соціально значущих, оскільки, безпосередньо впливає на стан здоров’я населення та визначає ступінь епідеміологічної безпеки. На жаль, вода з колодязів, на відміну від водопровідної, зовсім не захищена від забруднення, а недоброякісна колодязна вода може стати причиною розповсюдження таких інфекційних захворювань, як вірусний гепатит, дизентерія, черевний тиф, холера, а також отруєння нітратами.