Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби
Знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Юхима Сіцінського , 26
Тел.. ( 03822) 64-02-29, 64-02-10, еmail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби підпорядковується Головному управлінню Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Свою діяльність лабораторія здійснює відповідно до Законів України « Про ветеринарну медицину», « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та належить до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. В своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Президента України, наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби, Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, « Положенням про Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби ». Акредитована національним органом України з акредитації, який є повним членом ILAC – міжнародної організації зі співробітництва в галузі акредитації лабораторії, відповідно до стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 .
Атестат № 2Н757 чинний до 22.01. 2022 року.
Методичне забезпечення діяльності лабораторії здійснює Державний науково – дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно- санітарної експертизи.
Лабораторія є державною установою ветеринарної медицини основними завданнями якої є:
- Проведення лабораторних досліджень ( випробувань) щодо діагностики хвороб тварин, безпечності окремих показників харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів, побічних продуктів тваринного походження , кормових добавок , преміксів, кормів, грунту, води питної та води для тварин, а також інших досліджень( випробувань) шляхом проведення комплексу досліджень;
- Профілактика і діагностика інфекційних, інвазійних та незаразних хвороб тварин;
- Забезпечення організації та проведення планових і непланових діагностичних досліджень;
- Вдосконалення методів діагностики, методичне керівництво діяльністю міжрайонних державних лабораторій, державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, контроль з дотриманням ними методик та виконання обов’язкового обсягу досліджень ( випробувань), режиму роботи і техніки безпеки; захист населення від хвороб, спільних для тварин і людей;
- Сприяння забезпеченню технічної компетентності або проведенню акредитації міжрайонних державних лабораторій, державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, лабораторій суб’єктів господарювання, проведення на своїй базі лабораторних досліджень ( випробувань) матеріалів та видача в установленому порядку результатів досліджень ( випробувань);
- Підвищення кваліфікації спеціалістів ХРДЛ Держпродспоживслужби;
- Впровадження в практику досягнень ветеринарної медицини.
Напрямки роботи :
- Випробування сировини та продукції підприємств харчової промисловості, громадського харчування по всіх показниках згідно вимог НД ( м'яса та виробів з м'яса, кулінарних виробів, консервів м'ясних та м'ясо – рослинних, яєць та яйце продуктів, молока та молокопродуктів, риби та рибопродуктів, жирів рослинних та тваринних, продуктів бджільництва, борошна, крупів, крохмалю, макаронних та хлібобулочних виробів, цукру, кондитерських цукристих і борошняних виробів, какао, соусів, спецій, гірчиці, супів і бульйонів сухих, концентратів харчових, сухих сніданків, прянощів, желатину, чаїв, кави, готових кулінарних виробів, що реалізується населенню, дріжджі кормові та хлібопекарські);
- Лабораторні дослідження сільськогосподарської продукції ( зернових, ріпаку, кукурудзи, сої, овочів, фруктів, горіхів, ягід, грибів і тд.)
- Лабораторні дослідження води питної, водопровідної з колодязів та джерел, фасованої з пунктів розливу та кюветів, поверхневих вод.
- Дослідження змивів з об’єктів, що підлягають державному контролю та нагляду.
- Дослідження харчових продуктів, сировини рослинного та тваринного походження, кормів на якісне та кількісне визначення генетично -модифікованих організмів ( ГМО), ідентифікація ліній ГМ – рослин. Визначення ДНК кукурудзи ( ген зеїну), ДНК сої ( ген лектину), ДНК ріпаку ( ген круцефаліну) методом ПЛР – РЧ. Виявлення ДНК вірусу АЧС, РНК вірусу КЧС та лейкозу ВРХ.
- Видача експертних висновків при експорті імпорті продукції.
- Весь спектр лабораторних досліджень патологічного і біологічного матеріалу ( патологоанатомічні, вірусологічні, імунологічні, бактеріологічні, паразитологічні дослідження).