Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

dnz

Всесвітній день здоров’я у 2021 році відзначається 7 квітня під девізом: «Здоров’я для всіх!».

Тема здоров’я вже багато століть хвилює людство. Завдяки постійному розвитку, вдосконаленню медицини і регулярним відкриттям в цій області з кожним десятиліттям тривалість життя людини збільшується. Ще кілька десятків років тому люди вмирали від хвороб, які зараз успішно лікуються і не викликають панічного страху та розгубленості. Однак існує чимало прогалин і невирішених проблем у галузі медицини, які вимагають щоденного опрацювання.

З глобальної точки зору постійне погіршення ситуації з екологією, нестабільна економіка, відсутність доступної медицини в деяких країнах не сприяє якісному і здоровому життю. Для вирішення цих питань була створена Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), в обов’язки якої входить розробка наукових програм і досліджень, створення стандартів і контроль в їх загальному дотриманні, оцінка ситуації в охороні здоров’я і вжиття заходів для її поліпшення.

Датою створення ВООЗ вважається 7 квітня 1948 року, коли був підписаний статут організації. За час, що минув з цього історичного моменту, членами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) стали 194 держави світу. А починаючи з 1950 року в цю ж дату відзначається Всесвітній день здоров’я, який дозволяє щорічно піднімати питання, які безпосередньо впливають на наше життя, здоров’я і довголіття.

Всесвітній день здоров’я служить для того, щоб пропагувати здоровий спосіб життя, відмову від шкідливих звичок, стимулювати уряд і різні фонди до інвестування в дослідження хвороб, які актуальні в сучасному світі. 

Щорічно Всесвітній день здоров’я присвячується глобальним проблемам, що стоять перед охороною здоров’я планети і проходить під різними девізами.

У Всесвітній день здоров’я проводяться просвітницькі заходи: публічні лекції, семінари, конференції. У школах проходять «Уроки здоров’я». Влаштовуються благодійні акції. У медичних установах проводяться безкоштовні консультації основних фахівців. Можна виміряти тиск, перевірити рівень цукру в крові, отримати важливу інформацію про те, як не допустити появи і розвитку багатьох захворювань, про необхідність щорічного медичного обстеження з метою раннього виявлення проблем зі здоров’ям.

Рекомендації ВООЗ

Основною й найважливішою складовою здоров’я ВООЗ бачить в необхідності підтримання постійної фізичної активності. Недостатня фізична активність є однією з причин багатьох неінфекційних захворювань, таких як рак, діабет, хвороби серця. Це четверта за значимістю причина глобальної смертності населення. 

Під фізичною активністю розуміється будь-який рух тіла, що вимагає скорочення м’язів і витрат енергії – будь то ходьба, танці, ігри, спорт. Не дарма кажуть: «рух – це життя». 

З цим важливим пунктом також пов’язано харчування. Адже в даний час відсоток ожиріння серед людей як дитячого, так і зрілого віку вкрай великий, що також позначається на якості здоров’я.

Відносно харчування рекомендації ВООЗ наступні:

  • Підтримувати належний енергообмін і здорову вагу.
  • Перейти від споживання насичених жирів до ненасичених (риба, насіння льону, горіхи, кунжутне і льняне масло і т. д.).
  • Виключити з раціону трансжирні кислоти.
  • Збільшити відсоток споживання фруктів і овочів, бобових, горіхів і цільнозернових продуктів.
  • Обмежити споживання цукру і солі. А також забезпечити йодування солі.

Таким чином дотримання рекомендацій ВООЗ, регулярне проходження медичного обстеження, наявність фізичної активності та повноцінного сну дозволить прожити довге і здорове життя.

сайт зроблено в adgrafics