Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Breat

Сільськогосподарський рік по суті завершено. Селянин оглядає критично зроблене і націлюється на день завтрашній.

Навіть за найприскіпливішими оцінками 2019 рік виявився вдалим. І насамперед тому, що попри всі негаразди вродили хліба. Серед чинників, що стали передумовою цього ужинку, одне з чільних місць посідають високі сортові та посівні якості висіяного насіннєвого матеріалу.

Тут маємо бути вдячними селекціонерам, які запропонували виробництву сорти здатні добре протистояти примхам нашого клімату забезпечуючи й за несприятливих погодних умов стабільні врожаї та виробникам насіння, які приділяють значну увагу його вирощуванню, збиранню, доведенню до вимог державних стандартів. Адже, при низькій якості посівного матеріалу неможливо забезпечити належну густоту посівів, вони більше уражуються хворобами та заростають бур’янами, що в подальшому приводить до зниження їх продуктивності.

Свій внесок роблять і спеціалісти Держпродспоживслужби, здійснюючи контроль за дотриманням законодавства в сфері насінництва та розсадництва та проводячи роз’яснювальну роботу спрямовану на запобігання поширення фальсифікованого насіння.

Виробництвом насіння і садивного матеріалу в області займається ціла низка господарств різних форм власності, які загалом забезпечуючи потреби краю в посівному матеріалі. Наукове забезпечення насінництва області, здійснюють Хмельницька державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України та Подільський державний аграрно-технічний університет. В області постійно організовуються наради та Дні поля, де в виробничих умовах спеціалісти господарств мають змогу оглянути демонстраційні посіви, обмінятися досвідом, довідатися про нові розробки селекціонерів, отримати докладну інформацію з технології виробництва.

Особлива увага приділяється сортовому складу. Перевага за високоврожайними сортами з кращими якісними показниками зерна. Суб’єкти насінництва та розсадництва, що здійснюють виробництво насіння на території області, а їх 28, пропонують досить широкий спектр сортів вітчизняної та зарубіжної селекції. Серед них є як такі, що себе уже зарекомендували і вирощуються на значних площах, так і такі, що тільки набирають популярності. Зокрема, озимої пшениці - Легенда Миронівська, Світанок Миронівський, Ліга одеська, Нота одеська, Перепілка, Мулан, Франц, Атлон, Дагмар, Авеню; озимого ячменю – Буревій, Делікатессе, Каліфорнія; ярої пшениці – МІП Райдужна, Струна Миронівська, КУІНТУС; ярого ячменю – Командор, Одісей, Водограй, Тівер, Аватар, Квенч, КВС Ірина; гречки- Степова, Єлена; сої – Сіверка, Оріана, Міленіум Кардифф; гороху – Астронавт, Саламанка; картоплі – Іванківська Рання, Княгиня, Мирослава та інші. 

Оновлення сортового складу основних культур, доволі швидке й широке впровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів з низкою господарських цінних ознак дає змогу господарствам збільшити обсяги виробництва зерна і забезпечити підвищення його якості.

Польові роботи закінчені, але продовжується закладання фундаменту під урожай майбутній – підготовка насіння ярих культур. 

Цього року суб’єктами насінництва та розсадництва було проведено польове оцінювання та отримано сертифікати, що засвідчують сортові якості насіння на посіви загальною площею 5274,24 га. А саме: ярої пшениці – 136,8 га, ярого ячменю – 1388,4 га, вівса – 6 га, гречки – 10 га, гороху – 121 га, сої – 2144,3 га, кукурудзи – 1180 га, соняшнику – 266 га, картоплі – 1,74 га, маку – 20 га. Прогнозований вихід насіння з даних площ складає близько 15,8 тис. тонн насіння.

Для посіву весною 2020 року, станом на даний період часу, аграріями Хмельниччини подано на аналіз для визначення посівних якостей та сертифіковано 3919 тонн насіння. Зокрема, ярої пшениці – 395 тонн, ярого ячменю – 2525 тонн, гороху – 330 тонн, кукурудзи – 668 тонн, соняшнику – 1 тонна. Продовжується доочистка насіння ярих культур та його сертифікація.

Ось такий загальний погляд на галузь. Адже насінництво – без перебільшення, одна з найскладніших сфер рослинництва, основа основ аграрного виробництва.

 

Наталія ГАЛИЩУК, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва

сайт зроблено в adgrafics