Як вибрати якісний чай? Нагальність цього питання очевидна. У існуючій безлічі брендів покупцеві дуже складно зупинитися на якомусь варіанті.
На сьогоднішній день сучасна промисловість пропонує величезну кількість видів чаю. Розібратися в хитросплетіннях видів, марок, купажів буває досить складно. Смак чаю, в першу чергу, залежить від якості листа і від його якісної обробки.
У першу чергу, на що потрібно звертати увагу при купівлі чаю – це його колір. Колір листа повинен бути чисто чорний, якщо ми говоримо про сорти чорних чаїв. Відхилення кольору в бік коричневого або сірого кольору є показником низької якості. Колір заварки такого чаю буде мутнуватим, а на смак буде залишати бажати кращого. Тьмяність чорного чаю також говорить про його невисоку якість.
Що стосується зеленого чаю, то тут прояви рожевого і сірого кольору вважаються явним браком. Такий чай може бути тільки зеленого кольору і, іноді, з легким нальотом білого кольору.
Якісний чай повинен мати однакові за розміром листи. Склад чаю неналежної якості, як правило, містить безліч дрібних частинок і навіть пилу. На низьку якість продукту вказує і наявність сторонніх включень. Це можуть бути не тільки уламки чайної гілки, але й інші сторонні включення.
Крупнолистовий чай повинен володіти таким показником, як скрученість сухого листа. Цей процес відбувається при правильному процесі ферментації чайного листа. Довге скручене листя, у вигляді спіралі, говорить про правильний процес теплової обробки.
Упаковки брендових виробників, як правило, містять “оглядове вікно”, за допомогою якого можна оцінити колір і скрученість чайного листа.
Не менш важливими критеріями вибору є наявність вологи і запаху. Вологість чаю повинна бути в межах 3-5%. Вологість можна визначити на дотик. Треба взяти в руку чайний листочок і розтерти його. Якщо чай швидко розсипається, значить його пересушено. Крім цього, на чайний лист можна просто натиснути. Якщо він випростався, а потім візьме колишню форму, коли Ви перестанете тиснути, вологість нормальна, а якщо не повернеться до попереднього стану, значить вологість вище норми.
З запахом чаю справи йдуть трохи складніше. Справа в тому, що цей напій має безліч різновидів і кожен різновид має свій оригінальний запах. Тому, виявити який запах «неправильний» дуже складно. Суха чайна заварка не повинна пахнути горілим, мати запах металів, і будь-який сторонній запах.
При заварюванні свіжий чай швидко дає яскраво виражений чистий аромат, листя розгортаються, чайний розчин прозорий. У свіжого чаю м’який смак. У старого чаю запах приглушений, листя мляві, рідина каламутна. Тільки що заварений старий чай має глухий жовтий відтінок. У справжнього чаю листя мають зубчасту крайку, у поганого чаю краї листя не мають конкретної форми. Крім того, що міститься в чаї кофеїн, ефірні масла та інші елементи надають справжньому чаю характерний аромат, якого немає у поганого чаю.
За своєю природою сухий чайний лист володіє великою гігроскопічністю, тобто, вбирає сторонні запахи, тому основним показником при виборі повинна бути герметичність упаковки.
Досить часто, на прилавках магазинів можна зустріти ароматизовані чаї. Найчастіше, процес ароматизації чаю переслідує одну мету – замаскувати неякісну сировину. Якісний чайний лист не потребує процесу ароматизації.
Дбайте про своє здоров’я і купуйте тільки якісний продукт.
Що потрібно знати споживачу при
придбанні чаю?
Як вибрати якісний чай? Нагальність цього питання очевидна. У існуючій безлічі брендів покупцеві дуже складно зупинитися на якомусь варіанті.
На сьогоднішній день сучасна промисловість пропонує величезну кількість видів чаю. Розібратися в хитросплетіннях видів, марок, купажів буває досить складно. Смак чаю, в першу чергу, залежить від якості листа і від його якісної обробки.
У першу чергу, на що потрібно звертати увагу при купівлі чаю – це його колір. Колір листа повинен бути чисто чорний, якщо ми говоримо про сорти чорних чаїв. Відхилення кольору в бік коричневого або сірого кольору є показником низької якості. Колір заварки такого чаю буде мутнуватим, а на смак буде залишати бажати кращого. Тьмяність чорного чаю також говорить про його невисоку якість.
Що стосується зеленого чаю, то тут прояви рожевого і сірого кольору вважаються явним браком. Такий чай може бути тільки зеленого кольору і, іноді, з легким нальотом білого кольору.
Якісний чай повинен мати однакові за розміром листи. Склад чаю неналежної якості, як правило, містить безліч дрібних частинок і навіть пилу. На низьку якість продукту вказує і наявність сторонніх включень. Це можуть бути не тільки уламки чайної гілки, але й інші сторонні включення.
Крупнолистовий чай повинен володіти таким показником, як скрученість сухого листа. Цей процес відбувається при правильному процесі ферментації чайного листа. Довге скручене листя, у вигляді спіралі, говорить про правильний процес теплової обробки.
Упаковки брендових виробників, як правило, містять “оглядове вікно”, за допомогою якого можна оцінити колір і скрученість чайного листа.
Не менш важливими критеріями вибору є наявність вологи і запаху. Вологість чаю повинна бути в межах 3-5%. Вологість можна визначити на дотик. Треба взяти в руку чайний листочок і розтерти його. Якщо чай швидко розсипається, значить його пересушено. Крім цього, на чайний лист можна просто натиснути. Якщо він випростався, а потім візьме колишню форму, коли Ви перестанете тиснути, вологість нормальна, а якщо не повернеться до попереднього стану, значить вологість вище норми.
З запахом чаю справи йдуть трохи складніше. Справа в тому, що цей напій має безліч різновидів і кожен різновид має свій оригінальний запах. Тому, виявити який запах «неправильний» дуже складно. Суха чайна заварка не повинна пахнути горілим, мати запах металів, і будь-який сторонній запах.
При заварюванні свіжий чай швидко дає яскраво виражений чистий аромат, листя розгортаються, чайний розчин прозорий. У свіжого чаю м’який смак. У старого чаю запах приглушений, листя мляві, рідина каламутна. Тільки що заварений старий чай має глухий жовтий відтінок. У справжнього чаю листя мають зубчасту крайку, у поганого чаю краї листя не мають конкретної форми. Крім того, що міститься в чаї кофеїн, ефірні масла та інші елементи надають справжньому чаю характерний аромат, якого немає у поганого чаю.
За своєю природою сухий чайний лист володіє великою гігроскопічністю, тобто, вбирає сторонні запахи, тому основним показником при виборі повинна бути герметичність упаковки.
Досить часто, на прилавках магазинів можна зустріти ароматизовані чаї. Найчастіше, процес ароматизації чаю переслідує одну мету – замаскувати неякісну сировину. Якісний чайний лист не потребує процесу ароматизації.
Дбайте про своє здоров’я і купуйте тільки якісний продукт.