Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

impoexpo

Відповідно до Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України «Про карантин рослин», контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 р. за № 1177, об’єкти регулювання, що включені до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту, вивозяться за межі митної території України у супроводі фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт.

Фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт оформлюється державним фітосанітарним інспектором за результатами проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), які проводилися не раніше ніж за 14 діб до переміщення.

На запит особи, яка здійснює переміщення, фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт видається на рослини, продукти рослинного походження, незалежно від їх кількості чи ваги, упаковки, засоби перевезення, контейнери, ґрунт та будь-які інші організми, об’єкти або матеріали, здатні переносити чи поширювати регульовані шкідливі організми, не включені до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту.

Для отримання фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт державному фітосанітарному інспектору подається:

  • заява на оформлення фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт, заповнена українською та англійською мовами або однією з офіційних мов Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФAO);
  • документ, що підтверджує внесення плати за видачу фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт;
  • висновок фітосанітарної експертизи (аналізів) або висновок повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів) об’єктів регулювання;
  • у випадку наявності вимог фітосанітарних заходів країни-імпортера щодо проведення стосовно об’єкта регулювання фітосанітарних процедур та/або знезараження – документація, яка підтверджує проведення таких фітосанітарних процедур та/або знезараження.

Власник несе відповідальність за достовірність поданої інформації.

Державний фітосанітарний інспектор зобов’язаний видати заявнику фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт чи прийняти рішення про відмову в його видачі протягом восьми робочих годин після отримання ним висновку фітосанітарної експертизи (аналізів).

Фітосанітарні сертифікати або фітосанітарні сертифікати на реекспорт заповнюються відповідно до Міжнародного стандарту фітосанітарних заходів № 12 “Фітосанітарні сертифікати” та повинні містити інформацію, що дозволяє чітко ідентифікувати вантаж, на який видано відповідний сертифікат. Строк дії фітосанітарного сертифіката та фітосанітарного сертифіката на реекспорт на території України становить 14 днів.

Фітосанітарний сертифікат та фітосанітарний сертифікат на реекспорт оформлюються у двох примірниках: перший примірник видається заявникові, другий — залишається в територіальному органі Держпродспоживслужби, що його видав.

Під час ввезення на митну територію України об’єкти регулювання, які включені до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту, реекспорту, повинні супроводжуватися фітосанітарними сертифікатами та/або фітосанітарними сертифікатами на реекспорт, що видані національними організаціями захисту рослин країни-експортера та/або реекспортера, відповідно до фітосанітарних заходів.

У випадку відсутності фітосанітарного сертифіката та/або фітосанітарного сертифіката на реекспорт, що видані національними організаціями захисту рослин країни-експортера та/або реекспортера на вантаж з об’єктами регулювання, включеними до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту, або на частину такого вантажу під час ввезення на митну територію Україну таких об’єктів регулювання, державний фітосанітарний інспектор здійснює розширений фітосанітарний контроль або приймає рішення про повернення таких об’єктів регулювання.

У випадку невідповідності або порушення фітосанітарних заходів під час ввезення на митну територію України об’єктів регулювання, включених до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту, державний фітосанітарний інспектор відповідного територіального органу Держпродспоживслужби інформує Головного державного фітосанітарного інспектора України або його заступника. Головний державний фітосанітарний інспектор України або його заступник повідомляє національній організації захисту рослин країни-експортера та/або реекспортера шляхом надсилання нотифікації про невідповідність фітосанітарним заходам відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 13.

Порушення міжнародних стандартів фітосанітарних заходів значною мірою впливає на торгівельні відносини між Україною та країнами-партнерами. Кожному із нас треба чітко дотримуватись чинного законодавства щодо експорту об’єктів регулювання аби не завдавати матеріальної шкоди собі та партнерським відносинам нашої держави.

сайт зроблено в adgrafics