Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Агрометеорологічні умови звітного періоду. Протягом тижня утримувалася прохолодна, дощова, похмура з проясненнями погода, з середньою температурою повітря +6,80С, максимальна +170С, мінімальна +20С -10С морозу.

Опади слабкі у вигляді дощу 2,3-17 мм. Відносна вологість повітря 17-80%. Верхній шар ґрунту достатньо зволожений. Погодні умови в цілому були сприятливими для росту і розвитку озимих і ранніх ярих зернових культур, озимого ріпаку, багаторічних бобових і злакових трав, багаторічних плодових насаджень та ягідників. Рослини перебувають у таких фенологічних фазах: 

  • озимий ріпак – розвиток кореневої системи, стеблування, наростання листкової маси;
  • озима пшениця, ячмінь, жито – повне весняне кущення, інтенсивний ріст листків, кореневої системи; 
  • ранні ярі, горох – проростання насіння, в південній частині початок сходів;
  • багаторічні бобові та злакові трави – продовження відростання вегетативних органів;
  • багаторічні плодові насадження – зелений конус; у ранніх сортів персика, абрикоса – подекуди початок цвітіння; вишні, ранні сорти черешень – бутонізація-відокремлення бутонів; кизил – цвітіння;
  • ягідники: малина – набухання бруньок; суниця садова, смородина, аґрус – ріст листків;
  • овочеві: озимий часник, зимуюча цибуля – швидкий ріст листків, коренів; рання цибуля, часник – сходи.
  • картопля – підготовка посадкового матеріалу, посадка ранніх сортів.

З 1 по 15 квітня спеціалістами управління фітосанітарної безпеки були проведені весняні контрольні обстеження на площі 17,7 тис. га під час яких було виявлено, що перезимівля шкідливих організмів пройшла задовільно. Загибель шкідливих організмів складає 2-25 максимально 65%. Та частина шкідливих організмів, що залишилась в задовільному фізіологічному стані за сприятливих агрокліматичних умов спроможні відновити численну та якісну популяцію. Тому моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин набуває важливого значення для прийняття правильного рішення, щодо обсягів передбачуваних робіт із захисту рослин та збереження майбутнього врожаю.

Багатоїдні шкідники. Мишоподібні гризуни частково поширені в посівах багаторічних трав, озимих культур, плодових насаджень. Їх чисельність складає від поодиноких нір до 2 жилих колоній на гектар.

У верхні шари ґрунту перемістились личинки травневого хруща, підгризаючих совок, дротяників та несправжніх дротяників. 

Шкідники і хвороби зернових культур. При проведенні фітосанітарного моніторингу посіви озимої пшениці на 15-35% обстежених площах уражені борошнистою росою 1,5-3% рослин з розвитком хвороби 0,5-1%, кореневими гнилями – 0,5-1%, септоріозом – 2,5-5% з розвитком хвороби 0,2-0,5%. Посіви озимих зернових культур осередково заселенні в допороговій чисельності хлібними блішками, цикадками, злаковими попелицями 0,5-2,5 екз./м2. Сходи ярого ячменю пошкоджує хлібна блішка за чисельності 1,5-2 екз./м2. Також посіви засміченні багаторічними, однорічними бур’янами в чисельності 14-32 екз./м2

Шкідники та хвороби технічних культур. Припроведенні фітосанітарного моніторингу посівів озимого ріпаку виявлено, що 26-45% обстежених площ, листя уражені збудником пероноспорозу – 5-6% рослин з розвитком хвороби 0,5%, альтернаріозу 1,0-2,5% рослин з розвитком хвороби 0,3%, фомозу 1,5-3% рослин з розвитком хвороби 0,2%. Посіви культури осередково заселені насіннєвим та стебловим прихованохоботником, ріпаковим квіткоїдом, хрестоцвітною блішкою в чисельності 1,5% рослин в чисельності 1 екз. на рослину. Засміченість зимуючими бур’янами складає 16-36 екз./м2.

На первинних рослинах-господарях (калина, жасмин) продовжується відродження та живлення личинок листової бурякової попелиці.

На старих бурячищах продовжується вихід з місць зимівлі сірого бурякового довгоносика в чисельності 0,2 екз./м2.

Шкідники плодових насаджень. В садах триває вихід та живлення сірого брунькоїда, яблуневого квіткоїда, які пошкодили 1-8% бруньок. Продовжується відродження сисних шкідників (плодових кліщів, попелиць, медяниць), якими заселено 2-6 % бруньок на 12-45% дерев.

сайт зроблено в adgrafics