Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

105

Якісні мийні засоби – це запорука чистоти, а значить успіху прання. Вони завжди повинні мати приємний запах і робити речі абсолютно чистими. Мийні засоби, як правило, відповідають цим вимогам, але у випадку неакуратне використання може стати причиною надмірних витрат. На жаль, мийні засоби, що використовуються в наших пральних машинах, викликають забруднення навколишнього середовища.

Пральний порошок – синтетичний порошкоподібний мийний засіб загального користування для побутового прання, зокрема в громадських пральнях.

Види порошків

          Компоненти, з яких складається мийний засіб, можуть бути розділені на дві основні групи: поверхнево-активні речовини та додаткові речовини або активатори. Сучасні поверхнево-активні речовини миттєво зайняли місце мила, гарантуючи високу ефективність і такий же рівень розщеплення. В якості активаторів використовуються ферменти (для відмивання органічного та білкового забруднення), перборати (або інші відбілюючі речовини для чищення або відбілювання), поліфосфати (використовувані для пом'якшення води), а також ароматизатори, пом'якшувачі і т. п. На жаль, солі фосфору (поліфосфати) в найбільшій мірі визначають шкідливість миючого засобу для навколишнього середовища, оскільки ці елементи відіграють важливу роль в харчуванні морських водоростей і подібних до них організмів і, отже, викликають їх активне розмноження. При розкладанні морських водоростей поглинається велика кількість розчиненого у воді кисню, що негативно впливає на життя інших організмів, які живуть в річках, озерах і морях.

          Універсальними порошками можна прати вироби з будь-яких тканин в машинах активаторного типу і вручну. Вони дуже добре видаляють так звані загальні забруднення – пил, піт і бруд, при цьому їх витрата менше, ніж при пранні порошками інших типів. У їх назві є слово «універсал».

          Порошки з добавками – більш активної дії: з їх допомогою можна позбутися від плям соусів, кави, чаю, фруктів, жиру. У їх назві є слово «біо».

          Порошки з відбілювачем і низькопінними поверхнево-активними речовинами також видаляють загальні забруднення, правда, дещо гірше ніж універсальні, але до того ж і вибілюють. Ними можна прати вироби з будь-яких тканин, але лише ті, які дійсно потребують відбілювання. Яскравому одязі з бавовни таке випробування протипоказано. Ці порошки підходять для пральних машин будь-якого типу, на їх упаковці зазвичай зазначено: «автомат». Витрата порошку трохи більше ніж при пранні «універсалом».

          Порошок для прання в холодній воді необхідний для виробів з синтетичних і тонких тканин. При пранні в машині-автоматі з таким порошком нагрів води не буде потрібний, і це дозволить економити електроенергію. На упаковці зазвичай зазначено, що температура води не повинна перевищувати 60 градусів.

          Біодобавки - це ферменти, ідентичні природним. Вони прийшли на зміну лимонному соку, оцту і солі, якими винахідливі господині відпирали плями. Ферменти, вибірково діючи на різні типи забруднень, розщеплюють речовини, що становлять їх основу, і допомагають видалити плями від їжі і напоїв. Біодобавки діють при температурі до 60 градусів, в більш гарячій воді вони розкладаються. Порошками з біодобавками можна прати будь-які тканини, крім натуральних шовку і вовни, а також інших делікатних тканин з натурального волокна, так як ензими, що входять в такі пральні порошки, розщеплюють плями бруду білкового походження і поступово руйнують волокна натуральної тканини. Те ж відбувається під час кип'ятіння. Якщо Ви купуєте порошок з біодобавками не тільки для пральної машини, але і для ручного прання, то не забудьте купити гумові рукавички. В принципі, будь-який пральний порошок може викликати сухість і лущення рук, подразнення верхніх дихальних шляхів, алергічні реакції. І чим складніше склад порошку, тим важче передбачити його вплив на людину.

       Згідно з Технічним регламентом мийних засобів (постанова Кабінету Міністрів від 20 серпня 2008 р. № 717) загальний вміст фосфору в пральному порошку не повинен становити чи перевищувати 0,5 грама в рекомендованій кількості та/або дозуванні прального порошку для використання в основному циклі процесу прання у жорсткій воді для стандартного завантаження пральної машини.

     Маркування пральних порошків повинне містити інформацію про дозування мийного засобу, а саме:

  • інформацію про рекомендовану кількість та/або дозування мийного засобу в мілілітрах або грамах залежно від способу прання та/або миття, а також ступеня забруднення тканин та використання води різної жорсткості (м’якої, середньої та жорсткої) для одного чи двох циклів процесу прання;
  • розмітку щодо дозування мийного засобу із застосуванням мірного кухля (за наявності) залежно від використання води різної жорсткості.

У разі використання мийних засобів, призначених для видалення складних забруднень, маса стандартного завантаження в пральну машину сухих тканин становить 4,5 кілограма, а засобів, призначених для прання делікатних тканин, - 2,5 кілограма (у разі прання у воді середньої жорсткості).

сайт зроблено в adgrafics