Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

arbitrage

На Хмельниччині стартувала посівна кампанія 2021.

Рекомендуємо агроформуванням області, які не мають достатньої кількості насіння для засіву запланованих площ, подбати про його придбання.

Кожен господар має бути впевненим, що закуплене ним насіння не підробка, а є визнаним та відповідає стандартам якості. Якісний посівний матеріал вводиться в обіг після сертифікації, що має виключити будь-які підробки. 

Відомо, посів несертифікованим, а відповідно неякісним насінням призводить до таких проблемам як низький відсоток схожості або взагалі їхня відсутність, низька врожайність та якість врожаю, різнобій сорту (великий вміст сортової домішки), хвороби, тощо.

Але чи варто довіряти продавцю? «Довіряй, але перевіряй» звучить як хороша порада.

Кращим помічником для вирішення спірних питань стосовно посівних якостей придбаного насіння стане офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (Постанова КМУ від 18.08.2017 № 615). 

На вимогу споживача (заявника), у разі встановлення невідповідності посівних якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу арбітражне визначення проводиться територіальним органом Держпродспоживслужби за заявою фізичної особи - підприємця або юридичної особи.

Для цього необхідно не пізніше 10 календарних днів з дня придбання:

1. Звернутись до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надати копію сертифіката.

2. Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу. 

3. За результатами аналізу, у разі розбіжності між показниками, зазначеними у Сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) повідомляє заявнику. 

Для проведення арбітражного (експертного) визначення заявник подає до територіального органу Держпродспоживслужби Заяву не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результатів аналізу.

До заяви додаються копії Сертифікату на придбане насіння або садивного матеріалу і документ щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника.

Головне управління розглядає подану заяву і приймає рішення про проведення арбітражного визначення. 

Після його завершення заявнику видається результат аналізу насіння, в якому зазначається висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

На основі цього документу можливе вирішення питання повернення коштів за продаж Вам неякісного насіння або садивного матеріалу у відповідності до законодавства в судовому порядку. 

Також з’явиться можливість ініціювати позбавлення недобросовісного суб'єкта насінництва та розсадництва права займатися виробництвом та реалізацією насіння і садивного матеріалу шляхом виключення його з Реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва. Дане питання знаходиться в компетенції Мінекономіки.

У разі виникнення додаткових питань щодо арбітражного (експертного)визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу звертайтеся до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. 

Довідки за телефоном: (0382) 671525, е-mail: seed&Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інформуємо до відома.

сайт зроблено в adgrafics