Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

duks

Здорова птиця є окрасою двору. Поважні гуси, голосисті качки, метушливі кури й величаві індики викликають масу позитивних емоцій, вселяють рівновагу і впевненість у благополуччі.

Почнем з водоплавної птиці. Існує хибна думка, що розводити гусей можна лише за наявності водоймища, мовляв, без нього гусячі яйця матимуть низькі інкубаційні якості. При збалансованій годівлі, наявності ємностей для купання, навіть у загороді можна отримувати 40-60 яєць від гуски за сезон з 65-75% виходом гусенят. Отож, за таких умов вирощування молодняку птиці не таке вже й складне діло.

Гуси дуже полюбляють соковиті корми, зелену масу, з зернових – овес, пшеницю, ячмінь, кукурудзу. Шлунок гуски потужніший курячого, тому в раціон можна вводити висівки, сіно, силос, гілки. Важлива і необхідна для цієї птиці постійна наявність води, яка споживається у великій кількості: на 1 кг сухого корму – 4 л води. Особливістю гусей також є висока потреба у кисні, якого вони споживають вчетверо більше, ніж інша птиця та тварини.

Життєво важливою для гусенят є температура у перші дні: з 1-го по 5-й день – 28-24 °С; з 6-го по 10-й день – 24-22 °С; з 11-го по 20-й день – 22-15 °С. З тримісячного віку гусенята можуть обійтися вже без обігріву. Якщо не дотримуватися цих вимог, пташенята стають малорухливими, погано тримаються на ногах, починають втрачати вагу та гинути. Також для гусенят характерна така особливість: вони падають та перевертаються на спину і не можуть підвестися, тому за ними потрібне око й око, бо інші гусенята можуть їх затоптати.

Годувати гусенят потрібно часто – 6-7 разів на добу і лише з 1,5-місячного віку можна переводити їх на 4-разову годівлю. Перші дні годують вологими мішанками з ячменю та вівсянки, пшеничних висівок з додаванням невеликої кількості вареної картоплі. Добре додати до мішанки варене яйце та зелень, хоча б перші 5 днів. Можна робити мішанки на сироватці або нежирному молоці.

Звичайно, найкращою підмогою для господарів є готові комбікорми для молодняку водоплавної птиці віком 1-3 тижні, 4-8 тижнів та для дорослої водоплавної птиці. Застосування якісних, збалансованих кормів позбавить Вас клопоту з мішанками і приготуванням кормів, забезпечивши птиці здорову збалансовану годівлю, високу збереженість молодняку та очікувані прирости.

Вирощувати качок вигідно і швидко, головне – дотримуватися оптимальної температури: 1-5 день – 28-24°С (найважливіший період), на 6-15 день – 23-20°С, 15-30 день – 15-10°С. В першу добу світло не виключають взагалі, у перший тиждень освітлення підтримується 20-22 години, у наступні дні довжина світлового дня повинна бути не менше 14 годин. Гуляти можна випускати у теплу погоду з 5-денного віку, а на водоймище: з квочкою – з 8 днів, без квочки – з 3-тижневого віку, причому температура води повинна бути не нижче 14-15°С.

Для годівлі водоплавної птиці комбікормовими заводами виробляються готові комбікорми для різних вікових груп: молодняк водоплавної птиці 1-3 тижні, 4-8 тижнів, корм для дорослої водоплавної птиці. Кількість корму розраховується на швидке поїдання без залишків, щоб уникнути закисання та пліснявіння кормів. Задавати корм краще з коритець, бо на плоскі поверхні каченята залазять і затоптують корм. Поїлки краще ставити подалі від годівничок, бо каченята миють в них свої носи, не ковтнувши корм, чим дуже їх забруднюють. Спочатку годують молодняк 6-8 разів на добу, з 10-денного до 30-денного віку – 4-5 разів, з місячного віку – 4 рази.

Вимоги до води прості – чиста і вдосталь. Недостатня кількість води погіршує і уповільнює ріст та розвиток, може спричинити їх загибель.

Щоб птиця росла здоровою, варто пам' ятати про профілактику захворювань і дотримуватися напрацьованої й перевіреної часом схеми. Отже, протягом перших 1-3 днів вирощування молодняку птиці додають у воду вітамінно-мінеральний препарат Нутріл-селен з розрахунку 15 г на 20 л води або Чіктонік з розрахунку 1-2 мл на 1 л води. На відміну від інших аналогів вони містять селен, що сприяє кращому росту молодняку, а у дорослої птиці профілактує зниження яйценосності та розкльови яєць (можна використовувати для всіх видів птиці). До випоювання ліків заберіть у птиці воду на 15-20 хвилин, а потім поставте вже з ліками або вітамінами та дочекайтеся, поки пташенята всі вип'ють.

На 3-5 день пташенятам варто окремо випоїти Енрофлокс 10% або його аналоги (Енрофлоксацин-100, Енроксил 10%) з розрахунку 0,5 мл на 1 л води або Ампроліум 0,7 г на 1 л води три дні підряд. Повторити через 20 днів.

Птицю потрібно купувати лише у тих реалізаторів, які мають на неї документи, де вказана назва інкубатора, порода птахів, інформація про благополуччя території походження товару та наявність профілактичних щеплень.

Як правило, це великі потужності з інкубації яєць. Оскільки основою збереження молодняку домашньої птиці є проведення профілактичних щеплень у першу добу життя, а вакцини коштують дорого – дозволити собі проведення щеплення можуть лише власники великих потужностей.

У приватних господарствах інкубують незначну кількість яєць і, як правило, щеплень не проводять. Як результат – власник придбаного молодняку не лише несе збитки від загибелі птиці, а ще наражає на інфекційні хвороби дорослу домашню птицю.

Молодняк швидше адаптується й менше хворіє, якщо його купувати однією партією, а не кілька разів щотижня чи в різних продавців.

На збереження молодняку впливає правильний вибір, купуйте жвавих птахів, які бігають та пищать. Молодняк не повинен хитатися на одній лапі, примружувати око чи бути в посліді, – це перші ознаки хвороби.

Часто на ринку ми можемо побачити дещо облисілих пташенят, але це не ознака хвороби. Такий вигляд притаманний для бройлерів, а пов’язують його з тим, що кістки розвиваються дещо інтенсивніше, ніж змінюється опірення.

Пам'ятайте: утримуючи здорову птицю, ви не тільки забезпечуєте себе безпечним м’ясом, а й допомагаєте підтримувати стабільну епізоотичну ситуацію!

сайт зроблено в adgrafics