Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

caw

Для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території області, створення ефективного контролю за станом тварин, ранньої діагностики, лікування та профілактики інфекційних і незаразних хвороб тварин, з метою охорони здоров'я тварин та людей, а також забезпечення виробництва якісної і безпечної продукції тваринного походження спеціалістами ветеринарної медицини розпочинається комплекс обов’язкових весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів для тварин, що утримуються в особистих селянських господарствах. 

       Під час проведення даних заходів особлива увага приділяється діагностиці таких хвороб, як лейкоз, бруцельоз та туберкульоз великої рогатої худоби. Слід зазначити, що бруцельоз та туберкульоз є зооантропонозами, тобто передаються від тварини до людини і заразитися ними можна не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні продукції тваринного походження: м'яса, молока тощо. Не меншу небезпеку становить таке захворювання як лейкоз великої рогатої худоби. Це інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів. Останні наукові дослідження дають підстави для занепокоєння, тому що віруси лейкозу ВРХ та Т-клітинного лейкозу людини мають генетичну спорідненість, що не виключає можливості зараження внаслідок мутацій вірусів. Крім того, в інфікованих тварин суттєво порушуються обмінні процеси в організмі, внаслідок чого відбуваються зміни якісних характеристик молока та м’яса і накопичення в них шкідливих для організму людей та тварин продуктів обміну. Джерелом інфекції є хворі тварини на всіхстадіях інфекційного процесу. Вірус лейкозу виділяється із організму хворої тварини з кров’ю, а також з молоком, слиною та іншими секретами, які можуть містити клітини крові (лейкоцити). Так як лікування цієї підступної хвороби не розроблено, основним методом профілактики є своєчасна діагностика, шляхом лабораторного дослідження сироватки крові і негайна ізоляція інфікованих вірусом лейкозу тварин з їх наступним забоєм.

       Надзвичайно важливими також є проведення профілактичних щеплень проти сибірки та сказу тварин. Цими особливо небезпечними заразними захворюваннями можуть хворіти всі види сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також люди. До того ж, останнім часом в світі набули широкого поширення такі захворювання великої рогатої худоби, як нодулярний (вузликовий) дерматит та ящур, тому систематичний клінічний огляд тварин просто необхідний. 

       Крім того, в ході протиепізоотичних заходів будуть проводитись щеплення свиней проти класичної чуми і птиці проти хвороби Ньюкасла. Ці захворювання не становлять загрози для здоров’я людей, але можуть спричинити значні економічні збитки власникам тварин.

        Вчасне проведення необхідних профілактичних щеплень проти інфекційних захворювань дає змогу забезпечити стабільну епізоотичну ситуацію по хворобах загальних для людей і тварин, убезпечити тварин від інфікування невиліковними хворобами, такими як сказ, класична чума, сибірка тощо, уникнути збитків матеріальних та моральних, пов’язаних із загибеллю тварин у разі хвороби.  

Разом з тим, власники тварин зможуть отримати кваліфіковану консультацію від спеціалістів ветеринарної медицини, після проведення ними оцінки загального клінічного стану тварини, проведення огляду шкіряних покривів, підшкірної клітковини, лімфатичних вузлів, видимих слизових оболонок, зовнішніх статевих органів, визначення вгодованості. І в разі виявлення відхилень від норми, буде проведено лікування, у разі необхідності, та надані рекомендації щодо попередження і своєчасної діагностики незаразних та інфекційних захворювань, дотримання правил утримання і годівлі, проведення обробок проти екто- і ендопаразитів, адже при враженні тварини гельмінтозами спостерігається погіршення фізіологічного стану організму тварин та значне зниження м'ясної і молочної продуктивності. 

Відповідно до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», ветеринарними спеціалістами буде проводитись ідентифікація великої рогатої худоби, в тому числі приплоду, з обов’язковим кріпленням вушних бирок встановленого зразка. Ідентифікація та проходження обов’язкових діагностичних досліджень та профілактичних щеплень в подальшому надає право на отримання ветеринарних документів для переміщення тварин з метою їх реалізації, забою тощо, оформлення державних дотацій, а також для реалізації продукції тваринного походження (молока, м’яса та ін.). 

Власникам тварин слід знати, що відповідно до статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» власники тварин зобов’язані доставляти їх у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків тканин, крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів. Стаття 104 цього закону передбачає адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі ветеринарної медицини.

        Тому звертаємось до всіх власників тварин з проханням відповідально поставитись до проведення вищевказаних заходів та сприяти спеціалістам ветеринарної медицини для якісного їх виконання. Адже тільки тоді будете мати гарантії, що ваша тварина здорова і ви отримуєте від неї якісну та безпечну продукцію. А громадянам, які звикли купувати продукти тваринного походження не в магазині, а безпосередньо у товаровиробника, радимо потурбуватись про свою безпеку самостійно – дізнаватись у власника, чи ідентифікована тварина, від якої Вам пропонують придбати молоко, чи будь-який інший молочний продукт і чи піддана вона обов’язковим дослідженням та щепленням. У разі відсутності таких даних, добре подумайте, чи готові ви ризикувати власним здоров’ям?

       Пам’ятайте: вирощування та утримання здорових тварин – запорука і Вашого здоров’я!

сайт зроблено в adgrafics