Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1009

Зазвичай пасічники не звертають увагу на процеси посівних робіт, бо такої необхідності ще не існувало декілька років тому.

Проте минулого року падіж бджіл розпочався на місяць раніше звичного, ще до того, як більшість культур почали цвісти. Ситуацію загострили аномальні вітри.

Весна видалась сухою, при висіві насіння здіймався пил та на фоні сильного вітру частки протруйника, які повинні утримуватись на поверхні насіння, розносились на значні відстані. Отруйні речовини осідали на різні поверхні, листя дерев, рослини тощо.

Пасічники Хмельниччини та ряду інших областей звернулися до поліції та Держпродспоживслужби. Для встановлення причин загибелі бджіл зразки рослин та комах було направлено в токсикологічну лабораторію.

Лабораторна експертиза встановила факт отруєння комах діючими речовинами, які входять до складу протруйника, яким оброблялось насіння перед сівбою.

На думку Миколи Проданчука – професора, директора Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ, – пилова буря підіймає у повітря ці токсичні речовини, а бджола могла потрапляти під цю хмару пилу. Їй не обов’язково вжити цю речовину, достатньо щоб вона потрапила на крильця та лапи комахи. Переносячи на собі отруту у вулик комаха могла роздавати токсичний препарат усій бджолиній сім'ї.

Про те, що повинні бути обмеження при висіві протруєного насіння, бо це ризик для бджіл – цього в законодавстві не прописано і аграрії не повинні повідомляти про посів, але раніше з цим і не стикалися.

Крім того, слід враховувати можливість використання неякісних препаратів, оскільки недобросовісні виробники, по-перше, можуть зменшувати кількість діючої речовини в препараті, по-друге – можна натрапити на посівний матеріал, просто покритий кольоровим барвником і, по-третє, застосовувати для виробництва препаратів дешевші та менш ефективні діючі речовини, а також речовини не дозволені до використання. Це може спричинити не тільки зменшення майбутньої врожайності внаслідок недостатнього захисту рослин від хвороб і шкідників, але й до масової загибелі комах через непрогнозовану дію отрутохімікатів.

У зв’язку із неординарною ситуацією щодо можливого отруєння бджіл при посіві, внаслідок використання обробленого насіння, рекомендуємо аграріям максимально обмежити можливість поширення пестицидів з протруєного насіння шляхом видування з насіння, зокрема не залишати відкритими мішки з посівним матеріалом, насіннєві ящики сівалок, слідкувати за якістю загортання насіння в ґрунт.

Важливо звернути увагу й на заздалегідь протруєний посівний матеріал – наприклад, той, який не був використаний з минулого сезону, оскільки з плином часу деякі діючі речовини мають здатність втрачати ефективність і ваші посіви вже не отримають того захисту, на який ви розраховуєте. Крім того, минулорічне насіння потрібно перевіряти й на відсоток схожості, адже деякі діючі речовини можуть його знижувати. За потреби, в лабораторних умовах можна визначити ефективність дії протруйника, за результатами аграрії зрозуміють, як їм діяти далі – висівати придбане насіння чи протруїти його знову.

Даний матеріал носить лише роз’яснювальний, інформаційний характер та не містить нових правових норм.

сайт зроблено в adgrafics