Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

soja1

Інтерес до вирощування сої в Україні дедалі зростає, простежується явне прагнення до збільшення площ її посіву, що свідчить про усвідомлення сільгоспвиробниками її перспективи та економічної переваги.

Ця тенденція є позитивною для рослинницької галузі: соя привабливіша в сівозміні господарств зернового напряму порівняно з іншими культурами і є основним джерелом збалансованого за амінокислотним складом екологічно чистого білка. Більше того, якщо після сої культивуються зернові культури, то й зростає їх урожайність. Нині вона є однією з найбільш важливих, популярних і рентабельних сільськогосподарських культур у світі.

Важливим фактором для виживання людства є оптимізація виробництва і використання рослинних ресурсів. Соя в цьому відношенні є незамінною і перспективною культурою, яку недаремно називають «дивом рослинного світу». По-перше, вона переважає всіх своїх бобових конкурентів за вмістом білка. По-друге, вона немає рівних і за кількістю незамінних амінокислот у білку насіння (170 мг на 1 кг сухої речовини) та їх збалансованістю, завдяки чому її білок організмом тварин засвоюється майже повністю. По-третє, має високу інтенсивність біологічної фіксації азоту з атмосфери. Отже, не тільки себе забезпечує екологічно чистим азотом, а й збагачує ним ґрунт. Це чудовий попередник для інших культур, навіть для озимих, її можна вирощувати як монокультуру. 

Але особлива цінність сої полягає насамперед у тому, що вона незамінна у багатьох країнах як продовольча культура. Продукти з неї за поживністю та засвоєнням нашим організмом досить близькі до продуктів тваринного походження. Насіння сої дає понад 400 різноманітних продуктів, на основі яких виробляють більше тисячі різних харчових, медичних, кормових і промислових виробів. 

soja2

В 2020 році сільгосппідприємства області вирощували сою на товарових посівах площею близько 121,5 тис. га, використовуючи значну кількість сортів різних груп достигання. Правом на виробництво насіння з метою реалізації володіли 8 суб’єктів насінництва, ними вирощувались такі сорти, як: Сіверка, ДХ 530, Еліна, Емперор, Панорама, Сіпресс, Кардифф, СГ Кеа, АСУКА, Аріса, Артеміда, Мілленіум, Оріана, СГ Анзер, Амадеус, Зельда, Абеліна, КОРДОБА, ЛІССАБОН, САЙДІНА.

Слід звернути увагу, що на ринку поряд із сортами занесеними до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, іноді до реалізації пропонуються так звані трансгенні, генетично модифіковані сорти.

Незабаром розпочнеться весняно-посівна компанія і тому спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертають увагу сільгоспвиробників на недопустимість вирощування ГМО сортів сої. 

Статтею 13 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняється вивільнення в навколишнє середовище ГМО до їх державної реєстрації. До цього часу дозволяється використання ГМО тільки для науково-дослідних цілей та державних випробувань, на підставі спеціальних дозволів. Статтею 15 даного Закону забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.

Купуючи насіння, обов’язково: звертайте увагу на наявність сортів, що пропонуються до реалізації в Державному реєстрі сортів рослин придатних до поширення в Україні; перевіряйте наявність та чинність Сертифікатів що засвідчують сортові та посівні якості насіння; звіряйте данні занесені до супровідних документів з даними, що нанесені на етикетки якими марковано пакування з насінням. Це дасть змогу в певній мірі пересвідчитись, що насіння яке ви купуєте не є генетично модифікованим, так як дія Закону України «Про насіння і садивний матеріал» не поширюється на обіг насіння і садивного матеріалу ГМО і відповідно, вищеназвані документи, які передбачені даним законом, видаються лише на сорти рослин які не є генетично модифікованими.

Проте «Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженим Постановою КМУ від 21.02.2017 № 97: видача Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння не передбачає обов’язок суб’єкта насінництва перевіряти насіння, яке пропонується для реалізації на вміст ГМО.

Тому більш надійним способом встановити «натуральне» чи трансгенне насіння ви купуєте, можна тільки за результатами лабораторного аналізу в лабораторіях акредитованих на визначення наявності або відсутності генетично модифікованих організмів.

Відбір проб насіння для аналізування можуть проводити посадові особи органу державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби, на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю), згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». 

Відбір проводиться в ході проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю), в тому числі за зверненням фізичної особи. 

І в майбутньому, нехай такі показники, як якість насіння, вибір оптимального сорту сої та дотримання технології вирощування дадуть змогу отримати гарний врожай і високий прибуток, сприяючи при цьому збереженню родючості ґрунтів, поліпшенню екологічного стану, частковому розв’язанню проблеми дефіциту рослинного білка.

сайт зроблено в adgrafics