Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

690

В осінній час важливою процедурою турботи про сад є побілка стовбурів дерев, яку проводять у суху погоду в жовтні-листопаді. Раніше дерева за традицією білили в квітні на суботниках.

Дерева необхідно білити в саду для того щоб захистити їх від впливу деяких природних чинників. Це може бути низька температура, сонячні промені, а також шкідники, які постійно живуть в землі. Ось чому дерева рекомендується білити два рази в рік. Восени виконувати таку побілку потрібно тоді, коли вже опало листя, але морози ще не настали. Це дасть можливість захистити навесні дерево від сонячних променів і від шкідників. Особливу увагу потрібно приділити побілці старих дерев. На них збирається стара кора, нерівності, є тріщини, де побілка погано «сідає». Тому перед побілкою стовбур дерева потрібно добре очистити, використовуючи скребки та щітки.

Не всі різновиди побілки усувають шкідників і мікроорганізми. Тому потрібно заздалегідь проводити обробку дерев різними засобами. Розчин потрібно наносити так, щоб він не стікав зі стовбура і гілок. Якщо на деревині виявлені тріщини, то їх потрібно замастити спеціальним розчином, який прискорить процес загоєння дерева. Найкраще зробити мастику самостійно з коров’яку і соломи, а також з глини. Хоча розчин не буде достатньо міцним, проте, якийсь час протримається і захистить дерево від шкідників. Найкращий варіант білити дерева – використання фарбопульта. Так вдасться заощадити розчин і час. Мало того, всі тріщинки заповняться побілкою. Найчастіше для цього використовують звичайний пензлик. Білити дерево потрібно від самого кореня до перших гілок. Помилковою є думка про те, що досить буде побілити дерево тільки на метр стовбура. Справа в тому, що шкідники і вище зможуть пробратися до дерева, так само, як і морози. Ось чому при побілці потрібно фарбувати і деякі гілки.

Білити одним вапном дерева недоречно, тому що при першому дощі все змиється. В основний розчин додається клей ПВА, послід і мідний купорос, щоб побілка трималася краще і не змивалася. Все залежить від того, яке дерево білиться. Якщо робота виконується зі старим деревом, то для нього не страшні будь-які добавки. Але для молодого саджанця не потрібно використовувати багато добавок. У кращому випадку в магазині можна купити розчин, який вже готовий для робіт. У складі є спеціальні компоненти, які покращують захисні якості дерева. 

Для приготування суміші самостійно необхідно: 60 грам клею ПВА (або шпалерного), 2 кілограми вапна, 400 грам мідного купоросу, 1 кілограм глини та 1 кілограм коров’ячого гною. Як приготувати: на 5 літрів води беремо клей і добре розмішуємо. Після цього додаємо, помішуючи гашене вапно і розведений в гарячій воді мідний купорос. Далі поступово додаємо жовту глину і гній. Повинна вийти сметаноподібна суміш. Робити побілку потрібно широкою щіткою або пензлем зверху вниз. Така суміш має хороші захисні властивості, відмінно прилипає до стовбура і довго тримається та не змивається дощем. Однак це не єдиний рецепт вапняного розчину, існує ще декілька:

  1. У восьми літрах води розчиніть по одному кілограму вапна і гною, а також додайте 0,2 кілограми мідного купоросу. Все добре перемішайте і залиште суміш на 2-3 години для настоювання.
  2. На початку 0,4 кілограми мідного купоросу змішують з гарячою водою, якої потрібно зовсім небагато. Після цього розчин змішують з парою кілограм гашеного вапна і з 1 відром води. У суміш додають від 60 до 100 грам казеїнового клею. Така суміш відрізняється порівняно високою стійкістю.
  3. В одному відрі води розчиняють пару кілограм гашеного вапна, один кілограм жирної глини, 0,25 кілограма мідного купоросу і одну лопату коров'ячого гною. Суміш повинна настоятися протягом 2-3 годин.

Перш ніж почати осінню побілку, варто трохи прибрати землю від стовбура дерева, щоб розчин був нанесений нижче рівня землі на 3-4 сантиметри. 

Після висихання землю повертають на місце.Якщо ви будете білити плодові дерева у своєму саду двічі на рік, то завдяки цьому вони стануть більш стійкими до хвороб, будуть давати більший урожай, при цьому якість плодів стане помітно кращою. Також збільшиться і тривалість життя дерев. Ваші плодові насадження відмінно перенесуть зиму і віддячать щедрим урожаєм.

сайт зроблено в adgrafics