Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

47

Восени розвиток як озимих культур, так і шкідників, хвороб в значній мірі залежатиме від перебігу агрокліматичних умов. Стан посівів озимини визначатиметься рівнем дотримання організаційно-господарських та агрокліматичних прийомів.

Особливо важливими є підготовка і проведення сівби та отримання здорових сходів, тому при посіві перевагу слід надавати сортам, які менш уражуються хворобами і є стійкими проти стресових умов перезимівлі, вилягання, негативної дії бур’янів, що формують якісне зерно.

Шкідники та хвороби зернових культур

В насінні зернових колосових при проведенні фітопатологічної експертизи виявлені збудники різноманітних хвороб: альтернаріозу, бактеріозу, гельмінтоспоріозу, оливкової плісені тощо. Незараженого насіння майже немає. Науково доведено – оздоровлення насіннєвого матеріалу в залежності від збудника забезпечується протруєнням препаратами широкого спектра дії, і це є найбільш екологічно безпечним та окупним. Протруювати можна завчасно (за 2-3 тижні) або перед сівбою такими протруйниками: Вінцит 050 CSк.с. (1-1,25л/га, Вітавакс 200ФФ ВСК. 1-3 л/га, Кінто Дуо, КС. (2,0 – 2,5 л/т) та інші. Здатні забезпечити збереження проростків та вегетуючих рослин від шкідників інсектицидні протруювачі Круїзер 350 FS, т.к.с., Рубіж, к.е. ( 2,0 л/т), а також фунгіцидно-інсектицидні : Юнта Квадро 37,3 (1,4-1,6л/т), Селест Топ  (1,0 -2 л/т) та інші.

Одночасно з протруйниками для стимулювання росту, підвищення морозостійкості, посухостійкості та покращення фізіологічних показників рекомендуються стимулятори росту: Вермістим, р, Емістим С. в.с.р., Агростимулін, в.с.р.

У фази сходів – 3 листків озимої пшениці за появи осередків гусениць підгризаючих совок в чисельності (2-3 особини) та хлібної жужелиці (1-2 личинки) застосовують один із інсектицидів Дурсбан 480, к.е. (1,0-1,5 ) за регламентами існуючих технологій. Більш ефективні суміші фосфоорганічних і перетроїдних інсектицидів у половинних нормах з додаванням 3-4 кг/га сечовини. Кращі результати дають обробки у вечірні години, коли гусінь харчується на рослинах.

Осередково сходи озимої пшениці будуть пошкоджуватись ґрунтовими шкідниками – дротяниками, несправжніми дротяниками та личинками хлібних і травневих жуків.

Восени ранні посіви озимих зернових колосових заселятимуть злакові мухи (шведська, гессенська, озима, опоміза пшенична) та хлібні блішки.

Для недопущення пошкодження посівів необхідно постійно проводити спостереження за розвитком шкідників, їх чисельністю і на початку масового заселення злаковими мухами, цикадами, попелицями за теплої погоди провести обробки посівів (крайові або суцільні) одним із препаратів: Актара 25 WG  (0,1 – 0,14 л/га), Данадим Стабільний, к.е.( 1 – 1,5 л/га). 

Потрібно мати на увазі, що літньо-осіння посуха різко обмежує розмноження мух. При низькій вологості повітря багато яєць і личинок гинуть від висихання. Літ гессенської мухи при посушливій і жаркій осені закінчується на 5-6 днів пізніше, а при холодній і вологій на 5-6 днів раніше (фаза розвитку імаго триває 5-7 днів, муха не харчується). Шведська муха на ранніх посівах в жарку погоду багато яєць відкладає на сходи у фазі першого листка.

Сходи озимої пшениці в осінній період заселятимуть злакові попелиці, цикадки, більшість яких є небезпечними переносниками комплексу хвороб вірусно-мікоплазмової природи, особливо за теплої затяжної осені. За наявності сприятливих умов для поширення вірусних хвороб (посів зернових по зернових або межування з площами, де вирощувалися зернові з ознаками вірусної інфекції) необхідними для отримання здорових посівів стають заходи, спрямовані на попередження поширення сисних шкідників, не очікуючи перевищення ними рівня ЕПШ. У фазу сходів – початку кущення крайові смуги посівів або поля суцільно обприскують Золоном к.е., Данадимом Стабільним к.е.1,5 л /га, Карате Зеон мк.с., 0,15 л/га, Фастак к.е., Фюрі в.е.,0,1 л/га та іншими.

Хвороби злакових культур: борошниста роса, септоріоз, гельмінтоспоріоз, бура листова іржа в осінній період можуть проявитися в умовах тривалої теплої і вологої погоди насамперед на загущених посівах. У фазі кущення за інтенсивності ураження борошнистою росою, бурою листовою іржею – 1%, септоріозом – 5% необхідний захист рослин системними фунгіцидами: Альто Супер, к.е. 0,4-0,5 л/га, Дерозалом 500 SC КС 0,5 л/га, Імпактом 25 SC 0,5 л/га, Фолікуром 250 EW.EB. 0.5-1 л/га та іншими.

За співпадання строків захисту посівів від шкідників та хвороб, обприскування поєднують  в один технологічний прийом, використовуючи суміш фунгіцидів з інсектицидами.

Шкідники та хвороби озимого ріпаку

За посушливих і теплих погодніх умов осені небезпечними в посівах озимого ріпаку можуть буть хрестоцвітні блішки,підгризаючі та листогризучі совки(оклична, капустяна), білани, ріпаковий пильщик (трач).

За чисельності в посівах хрестоцвітних блішок, 3-5–жуків/м2 посіви слід обробити Карате Зеон 050СS мк.с, 0,15 л/га, Фастак,КЕ 0,1-0,15л/га, Моспілан, РП 0,1-0,12 л/га та ін.

Проти заселення озимого ріпаку ріпаковом пильщиком, листоїдом, біланами за перевищення ЕПШ 3 екз./м2 ріпакового пильщика і листоїда, 2 гусениць капустяного білана і совок посіви у фазі 2-4 листків – утворення розетки обприскують Децис Профі 25 WG,ВГ -0,07 л/га, Коннектом 112,5SC.RC. 0.4-0.5 л/га; Мавріком ЕВ 0,2-0,3л/га, Ф’юрі в.е. 0,1 л/га тощо.

Під час утворення 4-5 листків культури та проявлення ознак пероноспорозу, фомозу, альтернаріозу, сірої гнилі, циліндроспоріозу посіви обприскують Містік Супер к.е. 1,0 кг/га, Ридомілом Голд МЦ в.г., 2,5 кг/га, Тілмор 240 ЕС,КЕ 0,75-1 л/га, Фолікур 250 EW.EB 1 л/га та інші. З метою запобігання переростання та покращення перезимівлі ріпаку у фазі 4-6 листків культури проводять інгібування росту листя шляхом обприскування Карамбою в.р. 0,75-1,25 л/га, Тілмором 240EС. КЕ 0.75-1 л/га., Фолікуром 250EW. EB.1 л/га та іншими препаратами згідно «Переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні».

Повсюди формуються передумови розмноження мишоподібних гризунів, впродовж вересня-жовтня відбуватиметься активне розмноження гризунів, їх розселення в найбільш розвинуті та прилеглі до місць резервацій посіви озимих культур. За наявності шкідників 3-5 жилих колоній/га необхідно застосовувати зернові, інші отруйні принади : препарати на основі діючих речовин Бродіфакум, Бромадіолон, Флокумафен (Антимиша), принада, 2-3 пакети (10 г) на нору, Рат Кіллер Супер, ГП, 5-10 кг/га, Шторм, 0,005% воскові брикети, 1 брикет/нору та інші. Екологічно та економічно доцільне застосування біологічного методу боротьби з гризунами шляхом внесення препаратів Бактероденцид, зернова принада, сипуча маса (3-5 г/нору), Родента БІО, 1-2 кг/га.

Захист посівів озимих культур від бур’янів важливо забезпечити у ранній період росту цих культур, коли вони ще неконкурентоздатні. В умовах теплої, вологої і тривалої осені застосування гербіцидів на посівах пшениці та інших озимих культур восени більш ефективне, ніж навесні.

При роботі з пестицидами слід суворо дотримуватись регламентів застосування, вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища.

сайт зроблено в adgrafics