Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Tryhograma

   Збільшення посівних площ в області під кукурудзою сприяє накопиченню одного з небезпечних фітофагів, а саме стеблового (кукурудзяного) метелика.

   Кукурудзяний стебловий метелик – широко розповсюджений та небезпечний шкідник товстостебельних культур, насамперед, кукурудзи. В середньому вважається, що втрати врожаю від фітофага становлять 12-15%, а в роки, сприятливі для його розмноження, сягають 25%. Літ метеликів збігається в часі з початком викидання волоті на кукурудзі. Самки відкладають яйця купками по 15-20 шт. з нижньої сторони листків. Через 3-13 днів відроджується гусінь. Гусінь молодших віків заселяє переважно верхню частину рослини, в старшому віці розміщуються в середній частині стебла, а перед відходом на зимівлю - опускаються вниз. Розвиток гусені триває 13-58 діб.
   При пошкодженні качанів створюються сприятливі умови для проникнення і ураження рослин збудниками пухирчастої сажки, фузаріозу, цвілей. Пошкодженні стебла, волоть, молодий качан ламаються від вітру.
   Обмежити чисельність і шкідливість кукурудзяного стеблового метелика можна з допомогою умілого поєднання агротехнічних, механічних, біологічних та хімічних методів захисту рослин. Але біологічний метод - найбільш доступний, ефективний, екологічно та економічно доцільний. Він ґрунтується на використанні проти шкідників сільськогосподарських культур їх природних ворогів, зокрема яйцеїда - трихограми. Це дрібні комахи завдовжки 0,4-0,9 мм. Самки трихограми знаходять яйця господаря – шкідника, проколюють їх і відкладають туди свої яйця. Потрібно зазначити, що трихограма знищує шкідників у “недосяжних” для хімічних засобів місцях. Пошкоджені яйця стають на другий день чорного кольору і їх можна легко відрізнити від непаразитованих. На третій день в паразитованих яйцях можна розгледіти личинку трихограми. Однак паразитичний спосіб життя ведуть тільки личинки трихограми, харчуючись вмістом яйця комах, дорослі ж особини трихограми в природі харчуються нектаром квітів і росою.
   Особливістю цього методу є відкладання яєць трихограмою (комахи -паразита) до яєць комах - господарів. Трихограму розселяють в стадії імаго і у вигляді паразитованих яєць лабораторного живителя за 12–24 год. до виплодження дорослих комах. На стадії імаго трихограму розселяють із 7 до 11-ї години із 16 до 20-ї години, паразитовані яйця живителя можна розселяти в будь-яку годину доби. Розселення трихограми здійснюють ручним або механічним (включаючи авіаметод) способами. Трихограма вирощується у спеціалізованих біолабораторіях в Україні. У регіоні, де складаються сприятливі умови для розвитку трихограми, перший її випуск проводять на початку відкладання яєць шкідниками, другий – у період масової яйцекладки. При розтягнутому льоті імаго проводять додаткові випуски ентомофага через 5-7 днів після другого. Подальше накопичення і контроль за шкідниками здійснюють за рахунок безпосереднього відновлення розселеної трихограми в агроценозах.     Проти кукурудзяного стеблового метелика випускають по 50-100 тис. самок трихограми на 1 га, як вже зазначалось, на початку відкладання яєць шкідниками та в період масового відкладання яєць.      Оскільки період відкладання яєць самками кукурудзяного стеблового метелика триває 12-24 доби, то яйцеїда слід випускати з інтервалом 5-6 днів (не менше 3-х разів), так як його життєздатність триває 4-5 діб. Перевагою є те, що випуск даного ентомофага не спричиняє забруднення довкілля і продукції, а впровадження біологічного методу захисту, являє собою найбільш радикальний шлях до оздоровлення екологічної ситуації.

Марина Корогода, головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні.

сайт зроблено в adgrafics