Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Регулярний моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських посівів, уміння правильно визначити хворобу за перших симптомів, знання особливостей розвитку хвороб та їхньої шкодочинності на різних етапах розвитку рослини має велике значення для обрання правильної стратегії хімічного захисту озимих зернових культур.

   Значного недобору врожаю озимій пшениці завдають хвороби, серед яких значним поширенням вирізняються сажкові й іржасті захворювання, кореневі гнилі, борошниста роса, септоріоз листя і колоса, піренофороз, фузаріоз колоса, альтернаріоз, тифульозна і склероціальна гнилі, оливкова і снігова пліснява, чорний плямистий та базальний бактеріози, вірусні хвороби.

    Кореневі гнилі. Це найпоширеніша група хвороб пшениці, яка уражує в першу чергу коріння пшениці, в результаті чого відбувається процес перегнивання з повним руйнуванням рослин. Різновиди кореневих гнилей:
- гельмінтоспоріозна — побуріння, деформація проростків; на листках утворюються еліпсоподібні від світло-коричневих до чорних плями, що мають світлу облямівку та чітку межу між здоровою і ураженою тканиною; у фазі виходу в трубку спостерігається побуріння вузла кущіння;
- церкоспорельозна або ламкість стебла проявляється на пшениці у вигляді коричневих плям з розмитими краями, характерною особливістю цієї хвороби є око у центрі плями; її розвиткові сприяють ранні строки посіву, морози весною, загущення посівів;
- офіобольозна- основа стебла і корені рослин починають темнішати, чорнішати і в результаті загнивати, в результаті втрати зерна можуть становити більш ніж 60%;. використання фунгіцидів на основі азоксистробіну (0,6 л/га) у фазу виходу в трубку, забезпечить захист культури.
- фузаріозна — це темно-бурі плями із розмитими краями, що поступово поширюються на корінь, листя рослини, колос.

Hvor1

   Перед посівом насіння потрібно обробляти протруйником з діючими речовинами флуопірам, протіоконазол і тебуконазол.
Іржисті хвороби.
Іржа бура -найбільшу шкодочинність проявляє у фазі цвітіння пшениці. Вона впливає на культуру таким чином, що у рослин утворюється менше зернин, які в свою чергу втрачають якість і вагу.

Hvor2

   Жовта іржа проявляється у вигляді лимонно-жовтих та смугастих ліній. Під час цвітіння або молочної стиглості велика частина листя жовтіє, засихає і опадає. Навесні захворювання спочатку проявляється на нижніх листках, а потім поступово переходить на верхні.
Іржа лінійна (стеблова) вражає в основному стебла рослин. Та як і з двома попередніми видами іржі, допоможуть фунгіциди з діючими речовинами карбендазим та флутріафол з нормами внесення 0,6-0,8 л/га.
Борошниста роса - небезпечна хвороба не лише для озимої пшениці, а й для більшості вирощуваних культур. Хвороба проявляється на листках, колоскових лусках, остюках та іноді на стеблах. Впізнавана за рахунок білого павутиноподібного нальоту, що пізніше ущільнюється і стає борошнистим. До кінця вегетації він набуває жовто-сірого забарвлення, на якому з’являються дрібні чорні клейстотеції, що до наступного року розміщуються на рослинних залишках.

Hvor3

   Тебуконазол у нормі 0,5 л/га — речовина у складі фунгіциду, що допоможе у випадку зараження культури.
Септоріоз - перші симптоми можуть з’являтися на сходах у вигляді бурих смуг та плям. Сходи нерівномірні і деформовані. Від уражених проростків хвороба поширюється на листя, де також утворюються темні плями з жовтуватою облямівкою.

Hvor4

    Як правильно обрати стратегію захисту посівів зернових від листкових хвороб? Більшість сільгоспвиробників орієнтується на захист прапорцевого та передпрапорцевого листка. Від повноцінного функціонування цих листків залежить більша частина майбутнього врожаю. Але при плануванні високого врожаю захисту може бути недостатньо. Перш за все, необхідно проводити регулярне обстеження посівів. Осінь 2018 року видалася теплою й вологою і посіви урожаю 2019 року розвивались досить активно. Але ще з осені проходило ураження та розвиток листових хвороб, які могли ослабити посіви, негативно вплинути на перезимівлю озимих сільськогосподарських культур.
    Навесні, разом із оцінкою перезимівлі озимих посівів, продовжується їх огляд. Обстеження фітосанітарного стану озимини спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області разом із спеціалістами агроформувань дасть змогу прийняти рішення, щодо ефективного застосування пестицидів.

Hvor5

    На фото – обстеження посівів озимої пшениці в ТОВ «Сварог Дністер» Новоушицького району.
    Перша обробка посівів озимих культур навесні може бути профілактичною, якщо значного розвитку хвороб не спостерігається, рослини у гарному стані і триває активна вегетація. У такому разі слід застосувати Тілт 0,5 л/га або Тілт Турбо 1 л/га (якщо погодні умови ще не досить стабільні). Якщо розвиток хвороб уже почався, найкращим вибором буде Альто Супер у нормі 0,4 - 0,5 л/га, який має дві високоефективні діючі речовини (пропіконазол 250 г/л та ципроконазол 80 г/л) з різною швидкістю переміщення по рослині та широким спектром дії. Високорозчинний ципроконазол швидко проникає у молоді листи, які активно ростуть, та захищає їх, не даючи можливості переходити хворобі на вищий ярус. А більш повільний пропіконазол дає змогу подовжити захист. Це дуже важливо на даному етапі, оскільки в цей час відбувається закладка колосків у колосі та кількості продуктивних стебел.
    Для подальшого захисту листків, які є найважливішими для врожаю, доцільно обрати Амістар, щоб захистити їх і мати додаткові декілька днів подовження активного фотосинтезу. Азоксистробін, що входить в його склад, інгібує утворення етилену, гальмуючи природне старіння. Крім того, він підвищує ефективність використання вологи та опір стресу, гальмуючи стресове старіння, підвищуючи цим урожай та масу 1000 насінин.

Головний спеціаліст
відділу карантину рослин                                                                          К.Заєць

сайт зроблено в adgrafics