Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Klopit

Зимової пори особливої уваги потребують багаторічні плодові насадження: в першу чергу слід проводити санітарні заходи: вирізування сухих, травмованих і хворих гілок та замащування місць зрізів садовим варом; збирання і знищення муміфікованих плодів, зимуючих гнізд і яйцекладок шкідників, які можна розгледіти на листках скріплених павутинням, на корі у вигляді цяток, плям, дірочок, червонуватого забарвлення, на невеликих гілках у вигляді щільних кілець, під корою.

    Пошкоджені таким чином місця потрібно зачистити, шкідників – знищити. Важливо також до початку сокоруху обстежити сад на пошкодження дерев чорним та звичайним раком, наявність грибів-трутовиків, лишайників, омели. Уражені ділянки необхідно зачистити із захватом здорових тканин, обробити 3-5% розчином мідного купоросу, потім змастити водноемульсійною фарбою.
    Зима – традиційна пора підгодівлі птахів, що приваблює пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. Повісити годівницю краще на південній стороні дерева, там вона буде захищена від вітрів та снігу і якомога вище, щоб до корму не могли дістатись гризуни, а птахи могли вчасно помітити кота чи хижу птицю, які влаштовують засідки саме в таких місцях. Наповнювати годівницю слід в один час щоденно, тоді пернаті швидко звикнуть до вашого розпорядку і в інший час шукатимуть корм самостійно. Комахоїдних птахів краще підгодовувати сирим насінням соняшника, гарбуза, дині. Його потрібно спершу розчавити, інакше пташки витрачають занадто багато енергії, розкриваючи це насіння самотужки, а до того ж можуть зламати дзьоба. Якщо на годівничку покласти ягоди горобини, калини, то можна привабити снігурів, омелюхів. За зернами проса, вівса можуть прилетіти вівсянки, щиглики, повзики, синиці. Популярністю користуватиметься насіння дикорослих трав, зібране з осені. Зграйки щигликів не оминуть вінички бур’янів, устромлених в сніг. А частинками яблук поласують дрозди, чикотні й сойки. Шматочки сала, яблук й качанів кукурудзи можна просто наколоти на дріт або на гілки кущів. В сильні морози птахи поїдають практично будь який корм, який їм трапляється і можуть зашкодити своєму здоровю, зїдаючи неякісний, тому важливо слідкувати щоб в годівницю не потрапляв солоний, смажений, гострий, кислий, зіпсований корм, що може спричинити отруєння. Отримуючи підгодівлю взимку птахи звикають до певного місця і навесні якщо навіть не зведуть у вашому саду гніздо, то як мінімум будуть повертатися для полювання за комахами та радувати вас своїм щебетом.
    Зимовий період - важлива пора зберігання врожаю, під час якої відбувається зараження його різноманітними комірними шкідниками, яких за результатами аналітичних досліджень в агроформуваннях області виявлено близько десятка видів: комірний довгоносик, зернова міль, кліщ звичайний, викова, квасолева та горохова зернівки, ін. При зберіганні продукції переробки зерна шкодять борошняний хрущак, борошноїди, комірна та млинова вогнівки тощо. Ці комахи мають високу потенційну здатність до розмноження, тому за сприятливих умов їх кількість може різко зростати. Крім механічного пошкодження шкідники забруднюють продукцію ексктрементами, шкірками від линянь, відмерлими особинами та їх частинаами, трухою, павутинням. Зерно та продукти його переробки, насіння склеюються у грудки, ущільнюються, в них підвищується температура і вологість. Пошкоджене збіжжя набагато швидше заселяють плісняві гриби, які синтезують отруйні токсини. З ураженого зерна отримують неякісне борошно, крупи тощо.
    Протягом усього періоду зберігання необхідно регулярно здійснювати нагляд за станом зернової продукції та насіння, контролюючи передусім температуру, вологість, заселеність шкідниками, розвиток плісняви тощо. При виявленні відхилення від нормативів за цими показниками слід вдаватися до нескладних заходів захисту – проводити доочищення, досушування зернової продукції, перелопачування, перепускання через зерноочисну чи навантажувальну техніку, активне чи пасивне вентилювання, провітрювання приміщень. При виявленні в зерні, продуктах його переробки чи насінні навіть невеликої кількості шкідників потрібно негайно проводити винищувальні заходи. Ведучу роль тут відіграє хімічний метод, що включає вологу чи аерозольну дезінсекцію, фумігацію, застосування отруєних принад із використанням дозволених пестицидів. При проведенні робіт слід суворо дотримуватись інструкцій по застосуванню препаратів, правил безпеки та санітарних норм.
Крім того протягом зимового періоду слід перевіряти і стан закладених на зберігання фруктів, овочів та картоплі, які в процесі зберігання дихають і виділяють вуглекислий газ, етилен, воду. Щоб водяна пара і гази не накопичувались, а продукти добре зберігались, необхідно забезпечити постійний обмін повітря в підвалі (для цього в стіні або стелі приміщення потрібно передбачити дві труби діаметром близько 12 см: одна для виділення продуктів життєдіяльності – витяжка, інша для подачі свіжого повітря в середину – припливна вентиляція).
    Протягом періоду зберігання плодоовочевої продукції слід контролювати температуру і вологість повітря. Оптимальною є температура в межах 1- 3оС, вологість повітря 80-90%. Запаси слід зберігати в одинакових, бажано дерев’яних, ящиках, контейнерах, встановлених на піддонах (для забезпечення провітрювання).
    Крім цих робіт, саме час запастися добривами, засобами захисту рослин, ринок яких представлений широким спектром препаратів, в тім числі і фальсифікованих. Тому купувати їх слід у офіційних представників спеціалізованих фірм, звертаючи увагу на якість упаковки, наявність захисних знаків, назви виробника, рекомендацій щодо застосування, термінів придатності. Не зайвим буде перевірити сертифікат якості. Тому, маючи намір придбати засоби захисту рослин, необхідно уважно читати інформацію на упаковці, яка має бути надрукована українською мовою, де повинні бути вказані діюча речовина, номер ТУ, державного стандарту, номер партії, маса чи об’єм, дата виготовлення, термін придатності, найменування, поштова адреса та телефони виробника та пакувальника. Крім того, на упаковці мають бути розміщені додаткові відомості: культура та об’єкти, для обробки яких препарат призначений; способи , норми та кратність його використання; строки очікування, заборони та обмеження для їх застосування; заходи безпеки під час роботи та надання першої допомоги у разі отруєння. При покупці варто також звертати увагу на наявність захисних елементів на пакуванні: голограма, захисні плівки, спеціальні позначки на кришці. Дата виробництва тари, що зазначена на дні упаковки не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту. Під час купівлі засобів захисту рослин слід вимагати у продавця сертифікат якості та товарний чек. Будь-яке торгове місце повинно мати сертифікат відповідності на продукцію що реалізується, причому номер партії вказаний на сертифікаті має співпадати з номером партії на упаковці. Крім того, препарат повинен бути внесений до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а продукція у дрібній розфасовці ще і до списку препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню.


Головний спеціаліст відділу прогнозуваня,

фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків

ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області                       Сергій Пептюк

сайт зроблено в adgrafics