Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 mg 5916

Протягом першої декади грудня на території області  спостерігалась нестійка холодна погода. Опади відмічались у вигляді дощу, снігу, мокрого снігу, мряки. Сніговий покрив на посівах 1-10 см. В окремих місцях полів грунт промерз від 1 до 16 см. На окремих посівах озимих під час відтаювання, промерзання утворилась льодова кірка. Температура грунту на глибині залягання вузла кущення озимих культур -1…-7 С.

Температурний режим та достатня кількість кормів на більшій території області забезпечують осередкову заселенність мишоподібними гризунами посівів озимих культур та багаторічних трав.  Аналіз матеріалів моніторингу, який проводять спеціалісти фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області свідчить про середню заселенність та шкідливість гризунів. Так, на  посівах озимих зернових та ріпаку їх нараховується від поодиноких нір до 3 жилих колоній га., у кожній 2-3 жилих нори. На 30-100% площ багаторічних трав, садах, неугіддях мишоподібних гризунів обліковується по 3-5 мак. 7 жилих колонії на гектарі у кожній по 4-6 жилих нір.

 Враховуючи погодні умови, наявність достатньої кормової бази, високий потенціал розмноження мишоподібних гризунів, чисельність шкідника буде надалі збільшуватися, у разі відсутності захисних заходів, становити серйозну загрозу посівам озимини.

 Захисні роботи в озимих культурах та інших стаціях слід продовжувати за наявності 3-5 і більше жилих колонії на гектарі, застосовуючи головним чином хімічні та біологічні засоби. Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки.

 Станом на 10 грудня 2018 року захист від мишоподібних гризунів проведений на площі 122,3 тис.га, з яких озимих зернових культур оброблено 76,3 тис.га; озимого ріпаку- 35,2 тис.га;  багаторічних трав- 8,3 тис.га.; сад, неорні землі-2,5 тис.га. Хімічними родентицидами оброблено 117,9 тис.га, біологічними 4,4 тис.га.

сайт зроблено в adgrafics