Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається, здебільшого, фекально-оральним шляхом. Основним фактором передачі є, насамперед, питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.
З 1995 року захворюваність на вірусний гепатит А знижується, однак, за даними ВООЗ, щорічно за медичною допомогою звертаються від 70 до 150 тис. осіб. На сьогодні – це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.
В Україні за останні 5 років на вірусний гепатит А перехворіло близько 400 тисяч осіб, кожний третій хворий – дитина.
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання рекомендовано:
1. вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються;
2. воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;
3. не використовувати воду із сумнівних джерел;
4. не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
5. дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
6. ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
7. регулярно мити руки.