Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

 UGL3

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

 

nasin

З наближенням весни, мабуть, в кожному українцеві прокидається землероб. Чим же задовільнити це почуття в цей, ще зимовий але за погодою такий подібний на ранню весну період? Звичайно ж роботою з насінням, а саме підготовкою його до посіву.

 Деякі прийоми підготовки посівного і посадкового матеріалу до посіву відомі селянам з давніх давен: чия ж бабуся не вигрівала саджанку цибулі на припічку, хто з нас  не  пророщує  бульби картоплі перед садінням? Дехто практикує вимочування насіння кавунів, динь в теплому молоці, прокільчування насіння овочів у розчинах добрив, настоях попелу, полину, перцю… перелік цей кмітливі городники можуть доповнювати, мабуть, безкінечно.

І дійсно, передпосівна підготовка насіння включає чимало заходів, що проводяться з  метою його захисту від збудників хвороб, шкідників та забезпечити високий урожай. Найпростішим є прогрівання насіння на сонці протягом 2-3 діб або за допомогою ультрафіолетової лампи протягом 3-4 годин. Для боротьби з вірусною (внутрішньої) інфекцією насіння поміщають в термос і заливають водою з температурою 50-52 градусів, витримуючи 20-25 хвилин, потім занурюють у холодну воду і просушують. Після такої дезінфекції насіння слід зберігати в новій упаковці  окремо від необробленого.

Пришвидшити  появу сходів на 8-10 днів дозволяє загартовування посівного матеріалу. Ця процедура особливо корисна для насіння теплолюбних рослин і дозволяє їм легше пристосовуватися до несприятливих умов. Намочені зерна поміщають в холодильник, де температура 1-2 градусів і витримують 3-7 діб, не допускаючи їх пересихання. Можна проводити і контрастне загартування, коли насіння намочують до набрякання при температурі 18-20 градусів, не допускаючи їх проростання, потім поміщають в холодильник і витримують 6 годин при температурі 1-2 градусів. Операцію повторюють до 6 разів.

Добре справляється з шкідливими грибками і бактеріями сік алое. Для цього, листя рослини дві доби витримують у темряві в холодильнику при температурі 2 градуси протягом 5-6 діб. Після цього  віджимають сік, витримують в ньому посівний матеріал протягом доби і висушують. Іншим рослинним "захисником" насіння є 1,5% розчин гірчиці (беруть 100 мл води і гірчичний порошок на кінчику ножа).  Знезаражування відбувається протягом 6 годин.

Пропоную відвідувачам сайту поділитися своїм особистим досвідом, надіславши на адресу електронної пошти випробувані вами на практиці способи підготовки насіння  овочів, квітів та інших культур до посіву.

 

Головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків

ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області                                                                             Сергій Пептюк

сайт зроблено в adgrafics