
Настають довгоочікувані новорічні свята, що супроводжуються відвідуваннями рідних, близьких, друзів та знайомих із повними столами різних кулінарних виробів.
Напередодні свят господині завчасно закуповують продукти, готують велику кількість різноманітних кулінарних страв, салатів, кондитерських виробів. На жаль, святковий період – рекордсмен не лише за посмішками, загаданими бажаннями та подарунками, а й за харчовими отруєннями.
Харчові отруєння бактеріальної етіології зумовлені вживанням продуктів, забруднених мікробами та його токсинами. З їжею можуть передаватися збудники гострих кишкових інфекцій: сальмонели, ешерихії, ієрсинії, шигели (збудник дизентерії), ротавіруси, вірус гепатиту «А» та ін.

Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Кам’янець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проводять роз’яснювальну роботу на ринках та у місцях стихійної торгівлі, роздають пам’ятки та надають рекомендації споживачам та реалізаторам щодо попередження харчових отруєнь:
- уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
- вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
- купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
- уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
- дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
- ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
- при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки та ножі;
- при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
- сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
- молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовувати тільки після термічної обробки;
- салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
- кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
- страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.

Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками.
Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.







