Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4786

Різдвяні та новорічні свята для більшості з нас - це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом. Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через  зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору. Ці симптоми зазвичай з’являються від кількох годин до кількох днів після вживання зараженої їжі або напоїв.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед початком приготування їжі та після контакту з сирою продукцією; мийте руки після відвідин туалету, повернення з вулиці;
  • завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
  • готуйте їжу в такій кількості, щоб вжити її протягом 1-2 днів;
  • не купуйте харчові продукти в невстановлених місцях торгівлі;
  • купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
  • звертайте увагу на умови реалізації продуктів та терміни придатності;
  • дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
  • вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляйте безпосередньо перед вживанням;
  • не зберігайте їжу та продукти тривалий час навіть у холодильнику, особливо якщо герметична упаковка продукту порушена;
  • не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • не їжте та не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і апетитний вигляд;
  • слідкуйте за чистотою приготування страв, температурними режимами (гарне просмаження, тушкування тощо), дотримуйтесь рецептур та часу засолювання, маринування (риби, грибів, м’яса), не робіть великих запасів готових страв;
  • неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • відокремлюйте сирі та готові до вживання продукти: використовуйте при транспортуванні роздільну упаковку, використовуйте окремі дошки та ножі, зберігайте продукти в закритому посуді;
  • їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
  • слід не забувати про правильний питний режим.

 У разі виявлення перших ознак харчового отруєння (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів! 

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

сайт зроблено в adgrafics