
Різдвяні та новорічні свята для більшості з нас - це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом. Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору. Ці симптоми зазвичай з’являються від кількох годин до кількох днів після вживання зараженої їжі або напоїв.
З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
- дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед початком приготування їжі та після контакту з сирою продукцією; мийте руки після відвідин туалету, повернення з вулиці;
- завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
- готуйте їжу в такій кількості, щоб вжити її протягом 1-2 днів;
- не купуйте харчові продукти в невстановлених місцях торгівлі;
- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
- звертайте увагу на умови реалізації продуктів та терміни придатності;
- дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
- вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляйте безпосередньо перед вживанням;
- не зберігайте їжу та продукти тривалий час навіть у холодильнику, особливо якщо герметична упаковка продукту порушена;
- не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- не їжте та не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і апетитний вигляд;
- слідкуйте за чистотою приготування страв, температурними режимами (гарне просмаження, тушкування тощо), дотримуйтесь рецептур та часу засолювання, маринування (риби, грибів, м’яса), не робіть великих запасів готових страв;
- неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- відокремлюйте сирі та готові до вживання продукти: використовуйте при транспортуванні роздільну упаковку, використовуйте окремі дошки та ножі, зберігайте продукти в закритому посуді;
- їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
- слід не забувати про правильний питний режим.
У разі виявлення перших ознак харчового отруєння (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!






