
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) ‒ це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунку і кишківника (рідше ротоглотки).
Основними причинами захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів реалізації продукті харчування, зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.

Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
ГКІ має ряд загальних ознак:
- порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
- лихоманка (може протікати без температури);
- больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
- напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
- рідкі та водянисті випорожнення.
Працівниками Кам’янець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області продовжується санітарно-просвітницька та роз’яснювальна робота щодо профілактики харчових отруєнь гострих кишкових інфекцій.

Тож, аби не постраждати від харчового отруєння та гострих кишкових інфекцій, працівниками акцентується увага на дотримані таких профілактичних заходів:
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутельовану питну воду промислового виготовлення, призначену для споживання людиною;
- не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
- при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання.
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням.
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!






