Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4684

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) ‒ це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунку і кишківника (рідше ротоглотки).

Основними причинами захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів реалізації продукті харчування, зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.

4685

Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.

ГКІ має ряд загальних ознак:

  • порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
  • лихоманка (може протікати без температури);
  • больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
  • напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
  • рідкі та водянисті випорожнення. 

Працівниками Кам’янець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області продовжується  санітарно-просвітницька та роз’яснювальна робота щодо профілактики харчових отруєнь гострих кишкових інфекцій.  

4686

Тож, аби не постраждати від харчового отруєння та гострих кишкових інфекцій, працівниками акцентується увага на дотримані таких профілактичних заходів:

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутельовану питну воду промислового виготовлення, призначену для споживання людиною;
  • не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; 
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно проварюватитушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. 
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!

сайт зроблено в adgrafics