Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4683

Ботулізм – це дуже небезпечна і в багатьох випадках смертельна харчова токсикоінфекція, яка виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum., характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник живе в ґрунті утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин).

Причиною ботулізму найчастіше стають саме продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування. Заражені ботуліновою бактерією консервовані продукти не відрізняються від нормальних ні кольором, ні запахом, ні навіть смаком. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банку з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукти з однієї банки, захворюють на ботулізм, а інші – ні.

Інкубаційний період захворювання на ботулізм триває від декількох годин до тижня.

Спочатку з’являється такі клінічні симптоми, як загальна слабкість, головний біль, запаморочення, нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп.Одні з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння.В подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Якщо не розпочати спеціальне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день, частіше – через 4-8 днів.

Щоб уберегтися від ботулізму краще уникати споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали або транспортували належним чином;
  • якщо є будь які сумніви у якості продуктів.

Профілактика ботулізму при споживанні рибних, м’ясних, грибних та овочевих консервів:

  • насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
  • для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;
  • вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • не купуйте у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що приготовлені в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів С;
  • зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Згідно з матеріалами МОЗ.

Будьте обережні!

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується!

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

сайт зроблено в adgrafics