Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4643

Гриби – це смачний дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму викликають наявні в грибах  токсини, алкалоїди та сполучення важких металів.

Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці, опеньки та сироїжки.  

4644

В Україні розпочався осінній грибний сезон. Тож, щоб посмакувати опеньками і не отруїтися, варто знати де їх збирати та як готувати.

Наразі працівниками Кам’янець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проводиться інтенсивна робота щодо інформування населення на ринках міста та в місцях стихійної торгівлі опеньками про небезпеку споживання грибів. Проводиться роз’яснювальна робота як уникнути отруєння грибами, розповсюджуються пам’ятки щодо таких отруєнь.

4645

Основні рекомендації щодо профілактики отруєнь грибами:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо у вас після вживання грибів появився будь-який дескомфорт (нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла) – негайно викликайте лікаря! Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" – це може бути смертельно небезпечно!

сайт зроблено в adgrafics