З нагоди щорічного святкування Всесвітнього дня здорового харчування, 17 жовтня спеціалістами Хмельницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області в гімназії № 24 був проведений відкритий урок серед учнів 8 класів. Метою зібрання було звернути увагу на культуру харчування, вживання корисної та безпечної їжі на молодий організм підростаючого покоління та збереження здорової нації.
Здорове харчування допоможе вберегти дітей від багатьох захворювань в поєднанні з регулярними фізичними вправами без шкідливих звичок, зловживання тютюну та алкоголю, що є ключовим фактором для профілактики багатьох хронічних захворювань, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищення тиску, інсульти, інфаркти та деякі онкологічні захворювання.
Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності, хорошій працездатності та активному довголіттю. Вони істотно знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань.
Декілька корисних порад:
- харчуйтеся з врахуванням енерговитрат в залежності від виду фізичної чи розумової праці, що ви виконуєте;
- дотримуйтеся вживання різноманітних продуктів серед яких – молочні продукти, яйця, нежирне м’ясо, риба, поліненасичені жири, овочі, фрукти, ягоди, цільнозернові продукти, насіння, горіхи тощо;
- готуйте їжу правильно методом варіння, запікання або тушкування;
- використовуйте якісні продукти – свіжі, або щойно розморожені з придатним терміном реалізації;
- не переїдайте – їжте не великими порціями, ретельно пережовуйте, дотримуйтеся інтервалу 4-6 годин між прийомами їжі та не пізніше як за 2-3 години до сну;
- обмежте споживання солі до рекомендованого ВООЗ рівня –не більше 5 грамів на добу. В цю норму входить «прихована сіль», що міститься в готових до споживання технологічно оброблених харчових продуктах. Людям з підвищеним тиском рекомендовано вживати не більше 3-х грамів солі на добу;
- споживайте не більше 5 чайних ложок доданого цукру на добу. Уникайте цукровмісних напоїв, солодощів, здобної випічки, солодких сухих сніданків;
- не зловживайте перцем та іншими гострими спеціями;
- пийте воду, це – найкращий вибір для тамування спраги. Вода сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню.
Слідкуйте за тим, що ви їсте та дотримуйтесь правил здорового харчування і будьте здорові !