
Ієрсиніоз – гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, викликане бактерією ієрсинія ентероколітіка, і яке характеризується ураженням травного тракту та токсико-алергічною симптоматикою. Резервуаром інфекції в природі є домашні тварини (свині, собаки, кролі) та мишовидні гризуни.
Захворювання найчастіше передається фекально-оральним шляхом через вживання забруднених збудниками продуктів (овочів, фруктів, молока, м’яса), які не пройшли термічної обробки, особливо після їх тривалого зберігання в овочесховищі, підвалі, коморі чи холодильнику, рідше – через воду.
Ієрсинії чутливі до тепла: нагрівання до 60 °C вбиває їх вже через півхвилини, але збудник дуже добре витримує холод і багаторазове заморожування, температура 4-8 °C (температура холодильника) є сприятливою для розмноження бактерій, через що ієрсинії довго можуть знаходитися на свіжих овочах (капусті, моркві) та фруктах(яблуках, грушах) при їх зберіганні в овочесховищах, погребах чи холодильнику.
Інкубаційний період – від 1 до 18 діб,найчастіше 2-3 доби. Захворювання починається гостро, вже у перші години температура підвищується до 38,5-39,5 °C. За клінічними проявами розрізняють абдомінальну, генералізовану та вторинно-вогнищеву форми захворювання, можливий хвилеподібний перебіг.
Сприйнятливість висока. Характерна осінньо-зимова сезонність. Але найбільший ризик заразитися ієрсиніозом – навесні!
Низька температура та висока вологість – ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів, весною в овочесховищах збудник ієрсиніозу може виявляєтися в третині проб, відібраних з моркви, капусти ,цибулі та інших овочів і фруктів. Також причиною захворювання можуть стати інші продукти (цукор, печиво, сухарі, сир), якщо вони у відкритому вигляді зберігалися на складах, де є гризуни.
Специфічної профілактики захворювання немає. Неспецифічна профілактика ієрсиніозу полягає у дотриманні правил зберігання продуктів, технології приготування та реалізації готових страв. Продукти, пошкоджені гризунами, краще не споживати. У підвалах та коморах рекомендовано зберігати харчові продукти на полицях у закритій тарі. Готові до вживання харчові продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів. Не купувати фрукти і овочі з ознаками псування. Перед вживанням овочі та фрукти необхідно ретельно мити під проточною водою. Молоко, куплене у приватних осіб, необхідно кип'ятити перед вживанням. Обов’язково проводити боротьбу з переносниками інфекції – гризунами.
Перед тривалим зберіганням овочів та фруктів необхідно ретельно підготувати приміщення (склади, овочесховища, підвали, погреби): звільнити від залишків овочів та фруктів, прибрати сміття, обробити дезінфікуючими засобами, просушити стелажі і тару.






