Спеціалістом відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області спільно з спеціалістами управління освіти Славутської міської ради організовано і проведено семінар щодо виконання Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, реформи у шкільному харчуванні, впровадженої за ініціативи Першої леді України Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ, виконання вимог чинного санітарного законодавства України за участі медичних працівників і кухарів загально-освітніх навчальних закладів.
У виступі було акцентовано увагу на те, що реформа шкільного харчування покликана забезпечити дітей корисною та збалансованою їжею у закладах освіти, а також сформувати та поширити культуру здорового харчування. Під час повномасштабної війни в Україні реформа набуває додаткове значення, адже вона стає формою захисту дітей та піклування про їх фізичний розвиток і емоційне благополуччя.
На семінарі були розглянуті також питання:
- про результати комісійних обстежень, стан готовності шкільних харчоблоків Славутської територіальної громади до нового 2025/2026 навчального року, забезпеченість приміщень ефективною системою гарячого і холодного водопостачання, припливно-витяжною вентиляцією, сучасним технологічним і холодильним обладнанням;
- модернізація системи харчування в навчальних закладах з метою зменшення кількості неінфекційних хвороб;
- санітарно-гігієнічні аспекти в роботі медичних сестер, взаємодія з батьками щодо питань здорового харчування дітей;
- принципи приготування здорових страв з урахуванням росто-вікових особливостей дітей, фізіологічних потреб;
- профілактики харчових отруєнь в організованих дитячих колективах.
Семінар пройшов у дружній атмосфері, слухачі також висловили свої побажання щодо наступних тем на семінарах.