Літній час тішить нас сонячними, теплими днями, великим вибором сезонних овочів, фруктів та ягід, відпочинком на природі та біля водойм. Також це сприятлива пора для розвитку епідемічних ускладнень. Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції.
До організму ці збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, а також через брудні руки.
Основні причини гострих кишкових інфекцій: елементарне недотримання правил особистої гігієни, недотримання технології приготування страв, недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання тощо. Найпоширенішими кишковими інфекціями серед усіх вікових категорій є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна та ентеровірусна інфекції.
Краще не допустити хворобу, ніж потім її лікувати, тому необхідно дотримуватися простих, але надійних та ефективних правил:
- перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету ретельно мийте руки з милом;
- під час приготування їжі дотримуйтесь чистоти, мийте і тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- захищайте кухню та продукти харчування від комах, гризунів та інших тварин;
- регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки;
- використовуйте безпечну воду, не пийте води з неперевірених джерел. Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 год);
- не вживайте продукти в яких закінчився термін придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- зберігайте та готуйте окремо сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
- використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
- не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
- не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
Бережіть себе та своїх близьких людей!
Пам’ятайте! При появі симптомів захворювання (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно одразу звертатися до лікаря!
Згідно з матеріалами МОЗ України.