Вершинна гниль томатів – це фізіологічне захворювання викликане нестачею кальцію, або проблемами з його засвоєнням рослиною. В зв’язку із не дуже сприятливими погодними умовами зараз це дуже поширене явище.
При високій температурі та низькій вологості рослини погано засвоюють кальцій. Також погіршувати засвоєння кальцію може надлишок азоту, калію та магнію.
Найпоширеніші ознаки вершинної гнилі: коричнева або чорна пляма на нижній частині плоду, м’якоть під плямою висихає, або загниває, дуже часто гниль вражає зелені плоди. Також явище вершинної гнилі можна спостерігати і на перці. На уражених плодах з'являються водянисті, темно-зелені плями на верхівці, які швидко темніють, тканини зсихаються, вдавлюються всередину і тверднуть. Гниль може розвиватися і на інших частинах плодів, не лише на верхівці.
Найкраще лікування вершинної гнилі томатів та перцю - це профілактика:
- у спеку проводити регулярний та помірний полив, щоб не допускати пересихання;
- уникати надлишку азоту;
- проводити підживлення препаратами кальцію (кальцієва селітра та інші застосовують по листу обприскуванням 20 грамів на 10 літрів води, кожні 5-10 днів до зникнення симптомів);
- перевірити ґрунт на кислотність (у більш кислотному середовищі кальцій засвоюється погано);
- видалити пошкоджені плоди, щоб рослина не витрачала сили дарма.
Вершинна гниль це не хвороба, а сигнал від рослини про порушення режиму живлення. Вчасна реакція - і врожай врятовано.