Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4363

Літо – гарна пора року: сонячні дні, багато свіжих овочів та фруктів. 

Однак Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області застерігає, що саме цієї пори відбувається значне зростання захворюваності на харчові отруєння, які вкрай небезпечні для життя та здоров’я людей. Особливе місце, як чинник харчового отруєння, посідають баштанні культури – кавуни та дині.

Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він є джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи В, вітамін С і фолієву кислоту, лідер за вмістом лікопіну – сильного антиоксиданту. Кавуни угамовують спрагу, наповнюють організм енергією, сприяють виведенню з організму отруйних речовин. 

Диня - багата клітковиною, завдяки чому стимулює роботу кишечника. Плід містить фолат, вітамін К і магній, які життєво необхідні для здоров'я кісток. Диня знижує кров'яний тиск через високий вміст калію.

Проте зробити кавун чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування – транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними. 

Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди. Є встановлені допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси. Найчастіше рівень нітратів перевищує норму у динях. Окрім того, в рослинних культурах ще можуть бути пестициди та важкі метали. 

Коли нітрати потрапляють в організм, вони утворюють такі небезпечні речовини, як нітрозаміни. Це найнебезпечніший канцероген. Вони можуть накопичуватися в організмі здебільшого в печінці. Виникає гастрит, холецистит, панкреатит. 

Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше. Головне – не купувати кавуни та дині при дорозі, бо за кілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатними для вживання. 

Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння. Не ігноруйте висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а скажімо, в крамниці, вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів! 

Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче. 

У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується. 

Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, то кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами. 

Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою. 

Якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні. 

Коли їсте кавун і диню, то не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів. 

Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день. 

Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, є блювота та діарея, лихоманка, ломота в суглобах і судоми – Ви отруїлися. Все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як Ви з’їли неякісний кавун. При перших ознаках отруєння та нездужання не варто чекати погіршення стану. Своєчасне звернення за медичною допомогою допоможе уникнути зневоднення та інших неприємних наслідків, до яких може призвести інтоксикація.

Насолоджуйтесь смачними і корисними кавунами та динями, але будьте обачними при їх купівлі, щоб не зіпсувати собі здоров’я та настрій!

сайт зроблено в adgrafics