Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4361

Щороку в Україні та в нашій області і районі реєструються непоодинокі випадки харчових отруєнь та захворювань людей на різні важкі за перебігом кишкові інфекції, такі як сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіт інші, пов’язані із вживанням небезпечних та неякісних харчових продуктів.

Найбільш загрозливими є захворювання людей під час проведення масових заходів (весілля, дні народження, поминальні обіди тощо), коли від вживання неякісних страв, в коло захворілих потрапляє значна кількість дітей та дорослих.

За спостереженням, підйом кількості отруєнь та рівнів захворюваності відмічається з настанням теплого періоду року, коли висока температура сприяє інтенсивному розмноженню збудників хвороб в навколишньому середовищі та потраплянню в організм людини через забруднені харчові продукти, воду тощо.

При цьому гігієнічна та професійна підготовка людей, які займаються приготуванням страв, їх власне здоров’я, наявність на об’єкті проточної води, достатньої кількості холодильного, технологічного обладнання, використання якісної сировини, дотримання умов її зберігання, а також зберігання готових продуктів та страв, мають величезне значення в запобіганні можливого виникнення спалаху кишкових інфекцій.

Особливо важливо це враховувати під час проведення будь-яких масових заходів в домашніх умовах, де відсутня достатня кількість холодильників для належного зберігання, великої кількості сировини, продуктів, а також плит для приготування страв. Додатковою загрозою є використання лабораторно неперевіреного тваринного м’яса та м’яса птиці, курячих та качиних яєць, які можуть бути отримані від хворих тварин і птиці, а також залучення до приготування страв та обслуговування запрошених гігієнічно та професійно не підготовлених родичів, знайомих, сусідів, без медичних оглядів, особових медичних книжок, які самі можуть бути носіями та розповсюджувачами різноманітних кишкових  інфекцій.

Тому, замовникам проведення масових подій, з метою запобігання виникнення харчових отруєнь та кишкових інфекцій необхідно ретельно підійти до організації їх проведення, при цьому зробити все можливе з вивчення та дотриманню наступних рекомендацій: 

  1. Утриматись від масових святкувань та приготування страв в домашніх умовах, де відсутня необхідна кількість технологічного холодильного обладнання та професійно підготовлених кухарів.
  2. Проведення масових заходів проводити на об’єктах громадського харчування з достатньо кількістю посадочних місць, забезпечених виробничими приміщеннями, технологічним, холодильним устаткуванням, професійно підготовленими працівниками, миючими дезінфікуючими засобами.
  3. Не використовувати для приготування страв сире м’ясо тварин, птиці, курячих та качиних яєць, сметани та страв, виготовлених в домашніх умовах, які не пройшли відповідних лабораторних досліджень на наявність збудників хвороб.
  4. Категорично відмовитись від допомоги в приготуванні страв та обслуговування запрошених та гостей, осіб без необхідної професійної підготовки, які не пройшли гігієнічного навчання, медичний огляд та не мають особових медичних книжок. 
  5. Закупку сировини та продуктів для виготовлення страв, проводити в магазинах та на ринках при наявності на продукцію документів, що засвідчують їх безпечність та якість (висновки державної ветеринарно-санітарно експертизи, сертифікати відповідності, ветеринарні свідоцтва, якісні посвідчення). 
  6. Утриматись від замовлення чи приготування м'ясних та рибних фаршированих страв, холодців, заливних, паштетів та інших страв, які заправлені майонезом чи сметаною, тортів та тістечок з кремом, особливо в теплий період року. 
  7. Заборонити зберігання сировини, готової продукції, страв без дотримання необхідної температури та без наявності достатньої  кількості холодильного обладнання.
  8. Не допускати сумісне зберігання сировини (м’яса сирого, яєць, овочів) готової продукції та страв в одному холодильнику.
  9. Для миття сировини, приготування страв використовувати проточну питну воду гарантованої якості.

Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.

Тому, з метою профілактики гострих кишкових захворювань Шепетівське районне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області застерігає Вас і наполегливо просить:

  • обов’язково піддавати термічній обробці продукти, якщо по технології це можливо і  вимагається;
  • ретельно мити  та обробляти свіжі овочі;
  • зберігати  продукти, що швидко псуються  тільки в холоді;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • не купувати продукти на стихійних ринках та невстановлених місцях;
  • не вживати харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;
  • не частувати дітей продуктами, які не сумісні для їхнього віку;
  • батькам,  у яких  немовлята знаходяться на штучному годуванні,  в обов’язковому порядку використовувати продукти тільки дитячого харчування та  порцію одного разу використання.

Це є обов’язковим, оскільки трапляються випадки коли дітей раннього віку частують    ковбасою сумнівної якості, не відвареними сардельками, млинцями з вітчиною, куркою гриль, салатом із свіжих овочів.             

Крім того, при купівлі дитячого харчування у фасованих упаковках (йогуртів, сирків, соків, напоїв та інших) обов’язково вивчіть етикетку, де вказується термін придатності, склад харчового продукту та рекомендації щодо його вживання для певної вікової категорії.  

Бережіть своє здоров’я та здоров’я  рідних і близьких.

сайт зроблено в adgrafics