З метою попередження виникнення харчових отруєнь серед населення спеціалістами Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області здійснюється інформування операторів ринку та громадськості на території Полонської та Понінківської ТГ шляхом проведення роз’яснювальних бесід та вручення пам’яток інформативного характеру.
Акцентували увагу на тому, що основними причинами виникнення гострих кишкових та токсикоінфекцій найчастіше є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Рекомендували операторам ринку здійснювати діяльність закладів громадського харчування (фаст-фуду), забезпечуючи наявність функціонуючого належного холодильного та іншого технологічного обладнання, водопостачання та водовідведення, відповідності потужності асортиментному переліку продукції, наявності медичних книжок персоналу, дотримання гігієнічних вимог відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
А також доводимо до Вашого відому зміст ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»
1. Оператори ринку несуть відповідальність за такі правопорушення:
1) порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, -тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат;
2) виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, -тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;
Найчастіше збудники кишкових інфекції знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти тощо), немитих фруктах та овочах.
Але основною причиною виникнення гострої кишкової інфекції є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання гігієнічних правил.