Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4290

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в  Хмельницькій області наголошує, що після рясних дощів  та теплих днів очікується початок  росту грибів. Отруєння дикорослими грибами з року в рік залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь.

4291

Що потрібно знати про отруйні гриби?

Основні причини отруєнь грибами: відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів, хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів, недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею та продажем. Незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем.

В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Найвідомішими отруйними грибами також є різні види мухоморів (червоний, смердючий, пантерний), несправжні опеньки, бліда та жовта поганки, сатанинський гриб, несправжній дощовик та інші. Отруєння цими неїстівними грибами  несуть за собою важкі наслідки. Небезпечною вважається навіть мінімальна доза отрути, тому обов’язково треба мити руки навіть  після дотику з отруйними грибами. Було немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Не зменшує отрути в грибах сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка.

Основні симптоми гострого отруєння грибами: нудота, блювота, біль в животі, запаморочення,  головний біль, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, а також різні галюцинації.

Негайно викликайте швидку  медичну допомогу при підозрі на отруєння грибами. Ніякого самолікування! Бо чим більше зволікаєте, тим більше токсинів потрапить у кров і тим важчим буде перебіг отруєння.  Якщо після споживання грибів у когось з’явилися симптоми отруєння, то усім, хто брав участь у трапезі, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Можна отруїтися навіть їстівними грибами. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. Ні в якому разі гриби не можна споживати дітям та людям старшого. Слід пам’ятати, що при вживанні грибів можуть загостритися хронічні хвороби органів травлення (гастрит, панкреатит, гепатит, коліт, виразкова хвороба тощо). Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують грудним молоком немовлят.

Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки. Необхідно правильно підготувати гриби до споживання.

Важливим є не тільки тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим, лише після того продовжити готувати страви з грибами.

Основні поради для населення:

  •  Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, консервів, пиріжків з грибами тощо.Не купуйте невідомі Вам дикорослі гриби.
  • Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте. Збирайте лише їстівні та добре відомі Вам гриби. Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях. Під час посухи грибів краще не брати взагалі.
  •  Збирані їстівні гриби потрібно відразу переробляти, зберігати гриби необробленими можна не більше 2-3 годин в холодильнику або погребі.
  •  Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.  Не вживайте сирих грибів.
  •  Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
  •  Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  •  Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який містяться в усіх грибах.

Бережіть своє здоров’я та життя  рідних і близьких Вам людей!

сайт зроблено в adgrafics