Весна... На полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних овочів, які рука так і тягнеться купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс, вітаміни, яких дуже бракує нашому організму.
І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах. До того ж ранні, особливо тепличні, овочі містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою.
Чим небезпечні нітрати?
Нітрати – сіль або ефір азотної кислоти, який застосовують в якості добрива та у виробництві. Вони забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами, появи злоякісних пухлин, порушень діяльності центральної нервової системи, серця, пониження кров’яного тиску. До негативного впливу нітратів найбільш чутливі немовлята, які перебувають на грудному вигодовуванні (нітрати передаються разом з молоком матері), діти до 1 року та особи похилого віку.
Овочі та нітрати – нерозлучна парочка. Дослідженнями доведено, що саме овочі і фрукти є основним харчовим джерелом нітратів: 70-80% нітратів харчових продуктів надходить з овочами, 5-10% – із фруктами, ягодами. Рівень накопичення нітратів в овочах коливається в широких межах і залежить від виду, сорту, умов вирощування рослин, дози внесення азотних добрив, фізико-хімічних властивостей ґрунту, використання пестицидів. Однак, найвизначніший чинник – внесення азотних добрив. Найактивніші в цьому буряк, морква, картопля, капуста. Крім того, високий рівень нітратів у чорній редьці, редисі, листовому салаті, шпинаті, щавлі, ревені, селері, кропі, зеленій петрушці. Овочі закритого ґрунту більш схильні до накопичення нітратів, ніж відкритого.
Як правильно готувати овочі? Купивши овочі на базарі чи в магазині (де використали всі свої знання і везіння, щоб вибрати правильний продукт), ви зробили лише пів справи. Бо треба ще вміти правильно їх їсти. Не можна, наприклад, вживати корінь, шкіру та поверхневі шари овочів і фруктів (там накопичується найбільша кількість нітратів). До списку чого не можна належать: стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірка огірків, динь, баклажанів, кабачків (кількість нітратів збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці), „кінці” огірків, буряка, редьки також багаті на нітрати. Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, та й нема сенсу – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їх кількість все-таки можна.
Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам насолодитися смаком ранніх овочів без шкоди для здоров’я. Перед тим, як сказати смачного, пропонуємо вам детальніші поради.
Як захистити себе від нітратів?
1. Для дитини обмежуйте споживання тепличних овочів: як правило вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше ніж у відкритому ґрунті.
2. Краще споживати сезонні овочі.
3. Якщо є підозра, що овочі, які ви купили „багаті на нітрати”, то зберігати їх потрібно протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику.
4. Вимочування овочів в 1% розчині столової солі та аскорбінової кислоти протягом доби знизить в них вміст нітратів майже на 90%.
5. Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу. Соки зберігайте тільки в холодильнику.
6. Не використовувати для приготування їжі для дітей розморожені плоди та овочі, які до споживання довго витримувалися у розмороженому стані. При розморожуванні ці продукти легко уражаються мікроорганізмами, які викликають накопичення нітратів, і вони перетворюються на нітрити.
7. Перед споживанням не бажано довго витримувати очищені, подрібнені, протерті плоди та овочі. Не використовуйте механічно пошкоджені плоди.
8. Не споживайте питну воду із джерел, неперевірених або неконтрольованих на вміст нітратів.