Спеціалістами Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області було проведено роз’яснювальну роботу про недопущення поширення ящуру.
Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні, зі слиною, носовим слизом, лімфою із лопнувших афт, молоком, сечею та каловими масами. Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту хворих тварин зі здоровими.
Вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром. Хвороба вражає здебільшого парнокопитних тварин і проявляється через високу температуру тіла, виразки у ротовій порожнині та на шкірі. Висококонтагіозна хвороба, яка призводить до вибраковки всього поголів’я, значних економічних збитків та ставить під загрозу міжнародну торгівлю харчовими продуктами тваринного походження.
Фермери, власники приватних господарств, оператори ринків, перевізники мають дотримуватись суворих ветеринарно-санітарних вимог (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин).
Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням і обігом тварин, повинні негайно повідомляти державну ветеринарну службу та/або територіальні відділення Держпродспоживслужби в області у разі загибелі тварин та/або виявлені підозри у захворюванні, з метою своєчасної діагностики та вжиття відповідних заходів з локалізації, ліквідації та недопущення поширення збудника.